Representantforslag om et flerårig program for støtte til humanitær hjelp og gjenoppbygging av Palestina

Dette dokument

  • Representantforslag 47 S (2023–2024)
  • Fra: Lan Marie Nguyen Berg, Ingrid Fiskaa og Stine Westrum
  • Sidetall: 2
Søk

Innhold

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Etter sju uker med intens bombing og full blokade er den humanitære situasjonen i Gaza og på Vestbredden dramatisk og akutt.

Det haster å komme i gang med planlegging av gjenoppbyggingen.

Ifølge FN har mer enn 14 000 mennesker blitt drept, og over én og en halv million mennesker har blitt internt fordrevet siden 7. oktober 2023. Rundt halvparten av de drepte er barn. Ifølge Redd Barna blir et barn drept hvert 10. minutt. FNs eksperter advarer om at situasjonen er i ferd med å bli et folkemord. Ifølge FN er halvparten av den sivile infrastrukturen i Gaza ødelagt, som boliger, sykehus, kloakk og strømnett. Dette gjør det svært vanskelig å fortsette å bo i Gaza.

Det som i utgangspunktet var en humanitær krise, har nå blitt en katastrofe, og det er behov for umiddelbar humanitær hjelp. Den varslede firedagers våpenhvilen fra 23. november 2023 vil endelig gi humanitær tilgang og mulighet for å forsyne befolkningen med vann, mat, medisiner og strøm. Men befolkningen i Gaza trenger mer enn en fire dagers pause. Det vil være behov for at verdenssamfunnet stiller opp med humanitær hjelp i lang tid fremover.

Når krigen tar slutt, må hus, sykehus, skoler og veier bygges opp igjen. Israel må betale for de skadene de har påført Gaza nå og tidligere gjennom sin rolle som okkupant. Men krigsskadeerstatning vil verken være tilstrekkelig eller møte behovene raskt nok. Gjenoppbyggingen av Gaza vil også kreve en enorm internasjonal dugnad. Som leder av giverlandsgruppen for Palestina har Norge en spesiell rolle.

Norge har inntatt en sentral rolle i gjenoppbyggingen av Ukraina. Våren 2023 samlet alle partiene på Stortinget seg om Nansen-programmet, som skal bistå Ukraina og naboland etter Russlands invasjon. Nansen-programmet har vist seg som en sentral og effektiv støtte til Ukraina. Forslagsstillerne mener at også en større støtte til gjenoppbygging av Gaza bør finansieres på samme vis, slik at støtte til Palestina ikke skal gå på bekostning av humanitær hjelp til andre internasjonale kriser eller annen norsk bistand.

Den palestinske økonomien er svært sårbar. Hvis ikke det internasjonale samfunnet sørger for gjenoppbygging av Gaza, er det fare for at palestinerne vil bli permanent fordrevet. Demokratiutvikling, styrking av institusjonene og gjenoppbygging er avgjørende for stabilitet og fred.

Statsminister Jonas Gahr Støre har selv uttrykt at «vi må allerede nå legge til rette for hva som skal skje etter krigen i Gaza, og gjøre det vi kan for å unngå ytterligere destabilisering og holde fast på målet om en tostatsløsning».

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber regjeringen komme tilbake med et forslag til et flerårig program for støtte til humanitær hjelp og gjenoppbygging av Palestina.

23. november 2023

Lan Marie Nguyen Berg

Ingrid Fiskaa

Stine Westrum