Representantforslag om humanitær innsats for å evakuere skadde barn på Gazastripen og tilby dem helsehjelp
Dette dokument
- Representantforslag 43 S (2023–2024)
- Fra: Une Bastholm, Rasmus Hansson og Lan Marie Nguyen Berg
- Sidetall: 2
Tilhører sak
Alt om
Bakgrunn
I krigshandlingene på Gazastripen er tusenvis av palestinske barn blitt hardt skadet, mange for livet. Mange har også mistet sine foreldre og omsorgspersoner. Organisasjonen Redd Barna melder om at de har begynt å bruke et nytt begrep i Gaza: «skadde barn uten overlevende familiemedlemmer».
De krigsskadde barna har behov både for umiddelbar helsehjelp og for grundig medisinsk og psykososial oppfølging på lengre sikt. Behovet vil være stort og tilnærmet umulig for palestinske sykehus og velferdssystem å dekke. Barn må få den medisinske behandlingen de trenger og har rett på. Det er umulig i Gaza nå, et konfliktområde med forferdelige humanitære forhold og med alle sykehus helt eller delvis ute av drift.
Det har for øvrig i mange år vært et problem å få tilgang til adekvat helsehjelp for innbyggerne på Gazastripen på grunn av Israels blokade og grensekontroll. Det er behov for en internasjonal innsats for palestinske barn.
Forslagsstillerne ønsker at Norge skal ta initiativ til en internasjonal innsats for å tilby palestinske barn som er hardt skadet i krigshandlingene i Gaza, umiddelbar helsehjelp og grundig medisinsk oppfølging i europeiske land. Norge bør tilby å ta imot et stort antall barn som kan få medisinsk behandling i Norge. Frankrike har allerede tilbudt seg å ta imot 50 palestinske barn fra Gaza ved franske sykehus. Det har tidligere vært gjennomført evakuering av palestinske barn under krigen i Gaza i 2008–2009, da de ble fløyet til flere land i Midtøsten og Europa.
Nesten 7 700 barn1 er ifølge helsemyndighetene i Gaza skadet i krigen siden 7. oktober 2023. Egypt, Jordan og De forente arabiske emirater, som til nå har tatt imot skadde barn, har ikke kapasitet til å behandle alle som trenger det. Derfor bør europeiske land forplikte seg til å ta imot alle barna som trenger medisinsk behandling, og Norge bør varsle dette umiddelbart.
Når man har klart å evakuere noen av de aller mest sårbare premature barna, må man klare å evakuere de hardt skadde barna med sine familier. De som reiser ut av Gaza, må få grundig medisinsk helsehjelp og selvfølgelig ha rett til å returnere når det er trygt, dersom de vil det.
De skadde barna som er uten omsorgspersoner, er spesielt utsatt. De vil også ha særskilte behov og rettigheter under barnekonvensjonen. De barna uten omsorgspersoner som Norge får ansvaret for, må få tilbud om å bli i Norge på humanitært grunnlag. Man kan ikke sende barna tilbake til perifere omsorgspersoner uten en individuell vurdering av om det er til det beste for barna. Hvis det beste er å være i Norge på grunn av situasjonen i Gaza, må norske myndigheter være villig til å ta omsorgsansvaret for disse barna.
1. https://www.dci-palestine.org/3_760_palestinian_children_killed_twice_as_many_injured_in_gaza
Forslag
På denne bakgrunn fremmes følgende
-
1. Stortinget ber regjeringen ta initiativ til en internasjonal innsats for å tilby palestinske barn som er hardt skadet i krigshandlingene i Gaza, umiddelbar helsehjelp og grundig medisinsk oppfølging i europeiske land.
-
2. Stortinget ber regjeringen tilby å ta imot et stort antall krigsskadde barn fra Gaza som kan få medisinsk behandling i Norge.
Une Bastholm |
Rasmus Hansson |
Lan Marie Nguyen Berg |