Bakgrunn
Fiskehelsen i norsk oppdrett er ikke god nok.
Det er grundig dokumentert i NOU 2023:23 Helhetlig forvaltning av
akvakultur for bærekraftig verdiskaping. Fiskehelsen må bedres betraktelig.
Derfor må fisken få helseoppfølging fra en uavhengig veterinær,
og forbrukerne må få bedre informasjon om fiskens sykdomshistorikk.
Oppdrettsnæringen er en avgjørende næring for mange
lokalsamfunn og den nasjonale økonomien. Næringen er svært utsatt
for omdømmerisiko, og vedvarende dårlig fiskehelse kan ha store
konsekvenser for næringens omdømme og dermed norsk økonomi.
Det er et grunnleggende prinsipp at forbrukerne bør
ha så mye informasjon om produksjonsforholdene som mulig, også når
fisken er trygg å spise. Forskning fra Forbruksforskningsinstituttet
SIFO viser at nordmenn er opptatt av dyrevelferd, og at forbrukerne
ønsker å vite hvordan maten de spiser, har levd. En økende andel
av forbrukerne er skeptiske til velferden til oppdrettsfisk. Forbrukere
ønsker seg større åpenhet i oppdrettsbransjen.
I dag er det pålagt månedlig helsekontroll av
oppdrettsfisk, men det er ikke krav om at kontrollen skal utføres
av uavhengige veterinærer. I dag er det flere selskaper som tilbyr
fiskehelsetjenester. Derfor bør det innføres et krav om helseoppfølging
av oppdrettsfisk fra uavhengige veterinærer.