Representantforslag om å liste Hamas som terrororganisasjon

Dette dokument

  • Representantforslag 16 S (2023–2024)
  • Fra: Himanshu Gulati, Tor André Johnsen, Frank Edvard Sve, Per-Willy Amundsen, Morten Stordalen, Silje Hjemdal, Christian Tybring-Gjedde, Erlend Wiborg og Sylvi Listhaug
  • Sidetall: 2
Søk

Innhold

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Hamas ble opprettet i 1987 som en gren av Det muslimske brorskap. I Hamas’ charter fra 1988 kommer det tydelig frem at det er en islamistisk organisasjon med mål om fullstendig utslettelse av staten Israel. Charteret har klare antisemittiske og genocidale elementer. Hamas begynte å bruke selvmordsbombere i 1993, og har siden stått bak en rekke terrorangrep mot israelere.

Hamas’ øverste leder Ismail Haniyeh sitter i Qatar, og reiser jevnlig til Iran. I september 2022 besøkte han Moskva og møtte Russlands utenriksminister Sergej Lavrov. Iran er i dag Hamas’ viktigste støttespiller, både finansielt og militært. Hamas’ styrker mottar opptrening av den iranske revolusjonsgarden.

Hamas har styrt Gaza siden et militært kupp i 2007, der Fatah-gruppen ble brutalt rensket ut. Hamas har i dag full kontroll over Gazastripen. Det har vært flere forsøk på forsoning mellom Fatah og Hamas siden 2007, uten å lykkes. Hamas står i dag også sterkt på Vestbredden.

Hamas startet den 7. oktober 2023 et massivt terrorangrep mot Israel. Mange tusen raketter ble avfyrt mot mål i Israel, og sivile ble angrepet i egne hjem og på arrangementer. Flere enn tusen terrorister tok seg inn i Israel gjennom grensegjerder, via luften og sjøen. Det grusomme terrorangrepet har ført til flere tusen sårede og døde.

Regjeringen og norske politikere var raskt ute og fordømte Hamas for deres angrep på sivile israelere. Israels ambassadør til Norge ber norske myndigheter sette Hamas på listen over terrororganisasjoner. Regjeringen ønsker ikke en slik registrering nå, men velger å kalle Hamas for en organisasjon som nå er ansvarlig for å ha utført terror.

Hamas klassifiseres som en terrororganisasjon av andre land og statsforbund, blant annet USA, EU, Storbritannia og Canada. Norge har ikke egen terrorliste, men følger FN og deres sanksjoner. FN har ikke registrert Hamas som en terrororganisasjon. Norge kan velge å opprette en egen liste over organisasjoner og personer som norske myndigheter definerer som terrorister, slik mange andre land har gjort. Sikkerhetspolitisk har Norge et tett samarbeid med allierte i NATO. Norge har også direkte og indirekte sikkerhetspolitisk samarbeid med flere EU-medlemsland. I en verden hvor sikkerhetspolitikk og felles interesser blir stadig viktigere, er det hensiktsmessig å ha felles forståelse for reaksjonsformer og sanksjoner i sikkerhetsspørsmål.

Terrorangrepene mot Israel viser med all mulig tydelighet at Hamas er en terrororganisasjon, og bør derfor defineres som det, også i Norge. Dette vil være et tydelig signal til Norges nærmeste allierte at Norge har de samme vurderingene om hva som defineres som terrororganisasjoner, noe som vil gjøre det lettere å samarbeide mot terror.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber regjeringen definere Hamas som en terrororganisasjon.

11. oktober 2023

Himanshu Gulati

Tor André Johnsen

Frank Edvard Sve

Per-Willy Amundsen

Morten Stordalen

Silje Hjemdal

Christian Tybring-Gjedde

Erlend Wiborg

Sylvi Listhaug