Søk

Bakgrunn

Regjeringen viderefører planene om å samle Oslo universitetssykehus (OUS) på ett sted ved å legge ned Ullevål sykehus og splitte aktiviteten mellom et nytt storsykehus på Gaustad og et nytt lokalsykehus på Aker.

Forslagsstillerne viser til at advarslene mot planene har vært mange, og verken Legeforeningen, Psykologforeningen eller Norsk Sykepleierforbund støtter prosjektet. Lokaldemokratiet, ved Oslo bystyre, har også sagt klart nei til prosjektet. Derfor valgte regjeringen i vår å benytte statlig reguleringsplan for å få planene gjennomført.

Hovedkritikken mot planene dreier seg om at tomtene på Gaustad og Aker er for små til å romme de sykehusfunksjonene som trengs, at det komplette akuttmedisinske fagmiljøet ved Ullevål splittes opp og svekkes, og at den økonomiske risikoen ved prosjektet er svært høy. Sykehuset skal finansiere kapitalutgiftene til prosjektet gjennom innsparinger i driften, noe som innebærer dype kutt i dagens pasientrettede aktivitet.

Forslagsstillerne viser til at OUS bare for 2023 varsler at de skal kutte 400–500 årsverk. Fødetilbudet vil bli redusert med 2–4 fødestuer, og ABC-klinikken legges ned fra 4. mars 2023. Thoraxkirurgisk avdeling skal sommerstenges. Det skal kuttes i omsorgen for nyfødte og barn med behov for intensivbehandling. Det skal gjøres dype kutt i voksenpsykiatrien, og det skal kuttes i behandlingen av rusavhengige, for å nevne noe. Det er varslet at alle avdelinger på sykehuset vil merke kuttene. I tillegg har det gått ut skriv til ansatte ved enkelte avdelinger om at det ikke lenger alltid skal tilbys «behandling i verdensklasse».

Kuttene har allerede nå medført at mange ansatte, både ved fødeavdelingene og ved thoraxkirurgisk avdeling, har sagt opp sine stillinger, blant annet fordi de mener kuttene innebærer at de ikke vil være i stand til å utføre god og forsvarlig helsehjelp til sine pasienter.

Investeringskostnaden ved regjeringens sykehusplaner er på over 37 mrd. kroner. Gitt erfaringen med tilsvarende prosjekter er det all grunn til å tro at prisen vil bli betydelig høyere. Det vil medføre et uansvarlig høyt press på økonomien, både i OUS, men også i hele Helse Sør-Øst.

I forbindelse med at styret i OUS og Helse Sør-Øst vedtok forprosjektrapporten for Nye Aker og Nye Rikshospitalet i 2022, ble det rettet kraftig kritikk mot spareplanene ved OUS. Tillitsvalgte ved sykehuset mente at de planlagte innsparingene etter at sykehusene er klare, ikke er realistiske, og at prosjektet vil gå ut over andre byggeprosjekter i regionen. 14 representanter for fagforeninger ved sykehuset sendte inn en protokolltilførsel der de skrev at de mener at det «stadig er en rekke uavklarte forhold, og identifiserte mangler i prosjektet uten adekvat risiko- og konsekvensutredning». De ba om at prosjektet ble stanset og replanlagt. De fikk ikke gjennomslag.

De siste ukene har vist at kuttene ved OUS allerede truer med å svekke pasienttilbudet for innbyggere i Oslo og hele regionen.

Forslagsstillerne mener situasjonen ved OUS er så prekær at Stortinget må kobles på for å stanse prosjektet før det er for sent. Det er behov for å planlegge nye sykehus i Oslo på en annen måte, som legger til rette for en trinnvis utvikling av Ullevål sykehus som komplett regionsykehus og nytt lokalsykehus på Aker. Det medfører betydelig lavere økonomisk og helsefaglig risiko.