Representantforslag om koronakompensasjon til ideelle sykehus

Dette dokument

  • Representantforslag 78 S (2021–2022)
  • Fra: Olaug Vervik Bollestad, Kjell Ingolf Ropstad og Dag-Inge Ulstein
  • Sidetall: 1
Søk

Innhold

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

De ideelle sykehusene, som Diakonhjemmet Sykehus og Lovisenberg Diakonale Sykehus i Oslo, har behandlet et stort antall koronapasienter og vært en nødvendig del av helsetjenesten for sine innbyggere gjennom en krevende pandemi. Pandemien har naturlig nok medført store ekstrakostnader for disse sykehusene på samme måte som koronaaktivitet har medført ekstrakostnader for de offentlige sykehusene, både hva gjelder behandling, smitteverntiltak og bortfall av annen aktivitet som for eksempel operasjoner. Forslagsstillerne er bekymret for at de ideelle sykehusene er på konkursens rand, samtidig som helsesektoren trenger alle tilgjengelige krefter for å ha så god kapasitet som mulig.

Alle sykehus, uansett eierform, er presset på både kapasitet og personell. I tillegg fører gjentatte utsettelser av annen aktivitet til at ventetidene øker og etterslepet helsevesenet må behandle når pandemien roer seg eller er over, øker for hver dag. Sykehusene har tatt et stort ansvar, og det er nødvendig at de kompenseres helt ut for et viktig bidrag i en krevende pandemi.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber regjeringen raskt sørge for at ideelle sykehus, som Diakonhjemmet og Lovisenberg, får kompensert sine kostnader knyttet til pandemien på lik linje med de offentlige sykehusene.

21. januar 2022

Olaug Vervik Bollestad

Kjell Ingolf Ropstad

Dag-Inge Ulstein