Bakgrunn
Gjennom snart to
år med pandemi har mange opplevd at hverdagen har blitt tøff og
vanskelig. Mange har strukket seg lenger enn man kan forvente for
å sikre at samfunnet fungerer så godt som mulig. Helsepersonell,
lærere, barnehageansatte, renholdere og mange andre yrkesgrupper
har hatt svært tøffe dager under pandemien.
Restaurantbransjen
har blitt hardt rammet av restriksjoner og smitteverntiltak. Bransjen
er nå inne i sin tredje runde med nedstenging, som følge av skjenkeforbud
på restauranter. Det mest sentrale premisset for å innføre smitteverntiltak
er forholdsmessighet. Når man innskrenker menneskers frihet, skal
det være med et godt faglig belegg. Dessverre er det lite faglig
grunnlag for det nasjonale skjenkeforbudet på restauranter, mens
konsekvensene av tiltakene er enorme.
Forslagsstillerne
viser til oppslag på TV 2 før jul, hvor Fellesforbundet tok til
orde for å oppheve det nasjonale skjenkeforbudet. I saken kom det
blant annet frem at ingen andre land i Europa har samme ordning som
i Norge.
Mange restauranter
står i fare for å gå konkurs. Mange tusen ansatte er permittert
og risikerer å miste jobben sin permanent. 1. januar 2022 kunne
man lese i Dagbladet at 4 serveringssteder allerede har slått seg
konkurs i Bergen.
Arbeid og næringsliv
er noe av det viktigste man har i samfunnet. Et forbud med konkurser
og arbeidsledighet som konsekvens gir store utfordringer både for
samfunnet og enkeltmennesker, særlig når forholdsmessigheten i skjenkeforbudet
ikke er til stede.
Forslagsstillerne
mener at det den siste tiden har kommet stadig tydeligere frem at
helsemyndighetene ikke selv er sikre på det faglige grunnlaget for
forbudet. Det finnes verken forskning eller empirisk grunnlag som
tilsier at skjenkeforbud har en reduserende effekt på smittespredning.
Forslagsstillerne
mener likevel man skal være oppmerksom på atferdsendringer i alkoholpåvirket
tilstand. Derfor er det viktig at når man opphever det nasjonale
skjenkeforbudet, legges ansvar over på kommunene for eventuelle
lokale innstramminger i skjenkingen. I tillegg må restaurantbransjen
få ansvaret for å opprettholde smittevernregler som avstand og begrensninger
i antall gjester og sikre at gjestene registres, for å sørge for
tilfredsstillende smittesporing.
De siste dagene har
forslagsstillerne også sett at flere ordførere fra Arbeiderpartiet
og Senterpartiet har uttalt seg kritisk om det nasjonale skjenkeforbudet,
siden det går hardt ut over næringsliv og arbeidsplasser i kommunene.
Også NHO og Fellesforbundet har uttalt seg kritisk om skjenkeforbudet.
Når det er en svært liten forholdsmessighet i tiltakene, slik som
med skjenkeforbudet, er forslagsstillerne redd for at det går ut
over den allmenne tilliten til smitteverntiltak.
Det er viktig at
smitteverntiltak ikke innføres for sikkerhets skyld. Derfor mener
forslagsstillerne det igjen bør åpnes for skjenking på restauranter,
som kan overholde smittevernreglene. Slik kan man unngå en rekke
konkurser og større arbeidsledighet, som man risikerer med dagens
inngripende tiltak, som rammer vanlige folk.