Representantforslag om å bekjempe vold og gjengkriminalitet
Dette dokument
- Representantforslag 54 S (2021–2022)
- Fra: Sveinung Stensland, Heidi Nordby Lunde og Ingunn Foss
- Sidetall: 2
Tilhører sak
Alt om
Bakgrunn
Den siste tiden har Oslo opplevd en rekke alvorlige voldshendelser. I perioden fra januar 2020 til mai 2021 ble det i Oslo anmeldt 175 tilfeller av fysisk vold med stikkvåpen. Dette utgjør i gjennomsnitt om lag en anmeldelse hver tredje dag. I løpet av ti uker høsten 2021 ble åtte unge menn skutt på offentlig sted i Oslo.
Overordnet sett er det fortsatt lite barne- og ungdomskriminalitet i Norge, og majoriteten av barn og unge er lovlydige. Det store flertallet av barn og unge begår ikke kriminalitet. Ungdomskriminaliteten er jevnt over redusert i løpet av de siste 15 årene.
I enkelte ungdomsmiljøer ser man imidlertid en klart negativ utvikling. En relativt liten gruppe ungdommer står for mye av kriminaliteten. De skaper utrygghet i lokalmiljøet og skader seg selv og andre. Det må erkjennes at ungdomskriminalitet i deler av Oslo utgjør et betydelig større problem enn før. Det har vært en økning i registrert og selvrapportert kriminalitet blant unge under 18 år siden 2016. Økningen omfatter primært lovbruddstypene vold, mishandling og seksuallovbrudd. Hver fjerde siktelse mot unge i aldersgruppen 15–17 år i 2019 omhandlet disse lovbruddstypene. Unge gjengangere står for en betydelig andel av lovbruddene.
Politiet uttrykker i sine rapporter en bekymring for flere grove saker knyttet til vold, ran og narkotika samt en økning i antall unge som registreres for gjentatt kriminalitet. Politiet er særlig bekymret for at flere unge rekrutteres til etablerte kriminelle miljøer.
Tiltak mot ungdoms- og gjengkriminalitet har gjennom åtte år i regjering vært en viktig prioritering for Høyre. I 2020 ble de daværende regjeringspartiene Høyre, Venstre og Kristelig Folkeparti enige med Fremskrittspartiet om ni tiltak for å styrke innsatsen mot ungdoms- og gjengkriminalitet i Norge. Disse partiene la 60 mill. kroner på bordet til gjennomføring av disse tiltakene.
I juni 2021 la regjeringen Solberg frem stortingsmeldingen Meld. St. 34 (2020–2021) Sammen mot barne-, ungdoms- og gjengkriminalitet. I meldingen fremmet regjeringen flere tiltak for å forebygge at barn og unge rekrutteres til kriminalitet. Særlig understreket regjeringen i meldingen betydningen av riktig hjelp til ungdom i arbeidet med å forebygge lovbrudd samt redusere faren for gjentakelse. Av tiltak foreslo regjeringen styrking av kriminalomsorgen, styrking av konfliktrådene og exit-program for gjengkriminelle.
Regjeringen Støre og det Arbeiderparti-ledede byrådet i Oslo har foreløpig ikke lykkes med å fremme tiltak for å møte utviklingen i gjengkriminaliteten i hovedstaden. Regjeringen Støre har i stedet valgt å trekke stortingsmeldingen om barne-, ungdoms- og gjengkriminalitet heller enn å fortsette det gode arbeidet som har blitt gjort av Høyre i regjering de seneste årene.
Gjengkonfliktene i Oslo skjer her og nå. Det er dermed, her og nå, behov for nye og kraftfulle tiltak for å møte utviklingen i gjengkriminaliteten og ungdomskriminaliteten. Ved å trekke den nevnte stortingsmeldingen om barne-, ungdoms- og gjengkriminalitet velger regjeringen Støre å bremse opp den politiske fremdriften på dette saksfeltet i stedet for å fremme tiltak for å møte utviklingen.
Etter innspill fra Politiets fellesforbund, Norsk politilederlag og Oslo politidistrikt vil forslagsstillerne derfor fremme en rekke forslag for å få kontroll på situasjonen i Oslo, trygge særlig utsatte områder av byen og forebygge den økende gjengkriminaliteten. Etter flere knivstikkinger og skyteepisoder i Oslo den siste tiden legger forslagsstillerne fram seks forslag for å få kontroll på situasjonen. I stedet for å nøle velger Høyre å lytte til fagfolk, ta utfordringene på alvor og foreslå konkrete og effektive tiltak. For Høyre er innbyggernes trygghet det viktigste hensynet å ivareta.
Forslag
På denne bakgrunn fremmes følgende
-
1. Stortinget ber regjeringen innføre våpenamnesti, der det gis fritak for straff ved besittelse av ulovlige våpen dersom disse leveres inn til relevante myndigheter i løpet av en fastsatt periode.
-
2. Stortinget ber regjeringen innføre omvendt voldsalarm for gjengkriminelle med formål om
-
– å stanse forstyrrelser av den offentlige ro og orden, eller når omstendighetene gir fare for slike forstyrrelser
-
– å ivareta enkeltpersoners og allmenhetens sikkerhet
-
– å avverge eller stanse lovbrudd.
-
-
3. Stortinget ber regjeringen innføre hurtigspor for fengsling av ungdoms- og gjengkriminelle.
-
4. Stortinget ber regjeringen snu prosessbyrden ved å utvide politi- og påtalemyndighetens mulighet til å ilegge multikriminelle gjengmedlemmer oppholdsforbud uten rettslig prosess, men innenfor rammene av EMK artikkel 11 og Grunnloven § 106, dersom
-
a. det aktuelle området tjener som tilholdssted for barn og unge, som f.eks. skoler, fritidsklubber m.m.
-
b. personens tilstedeværelse innebærer risiko for vold, rekruttering til gjengvirksomhet eller utfordrer plikten til å ivareta barnets beste.
-
-
5. Stortinget ber regjeringen sikre at nye midler til politiet benyttes til mannskaper og forebygging, fremfor kontorlokaler, for å skape dialog og tillit i lokalmiljøene.
-
6. Stortinget ber regjeringen innføre permanent områdebevæpning i utsatte områder av Oslo
-
a. der politimesteren i samråd med GDE-lederne helhetlig vurderer det slik at bevæpning er nødvendig for å ivareta innbyggernes trygghet
-
b. som utvidelse av punktbevæpningen, eksempelvis avgrenset til bydeler eller geografiske driftsenheter
-
c. som et prøveprosjekt for mulige lignende tiltak i andre deler av landet.
-
Sveinung Stensland |
Heidi Nordby Lunde |
Ingunn Foss |