Representantforslag om generell bevæpning av politiet

Dette dokument

  • Representantforslag 27 S (2021–2022)
  • Fra: Sylvi Listhaug, Per-Willy Amundsen, Tor André Johnsen, Silje Hjemdal og Himanshu Gulati
  • Sidetall: 1

Innhold

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Norge er et av få land i verden som ikke har et bevæpnet politi. Den siste tids utvikling av kriminalitetsbildet i landet, herunder særlig i de største byene, gir ny aktualitet til spørsmålet om generell bevæpning av norsk politi. Det er politiets jobb å holde befolkningen trygg – det å sikre innbyggernes trygghet er statens viktigste oppgave.

En side av dette er politiets oppgaveløsning, de trenger de nødvendige verktøy for å få løst sitt samfunnsoppdrag. Da de kriminelle i stadig økende grad er bevæpnet og antallet våpenbeslag øker, er det nødvendig at politiet også er bevæpnet for å kunne løse sitt samfunnsoppdrag. Dersom styrkeforholdet blir skjevt i favør de kriminelle som en følge av at politiet ikke er bevæpnet, vil det være samfunnet som blir taperen i en slik situasjon.

En annen side av dette er politiets egensikkerhet. I et situasjonsbilde hvor man ser økende bevæpning blant de kriminelle, er det viktig at politiet er adekvat utstyrt til å kunne ivareta sin egen sikkerhet i løsningen av sitt samfunnsoppdrag. I forlengelsen av dette er det også grunn til bekymring for rekrutteringen til politiyrket, dersom man blir stående i en situasjon hvor politiet ikke er godt nok utstyrt til å ivareta egen sikkerhet under sin oppdragsløsning.

Politiets egen fagforening er også utvetydige i dette spørsmålet, de ønsker en generell bevæpning av norsk politi. Forslagsstillerne mener det er naturlig å lytte til politiets egen fagforening på dette punktet, da de representerer de menn og kvinner som til daglig løser politiets samfunnsoppdrag i møte med stadig tyngre bevæpnede kriminelle.

For å sette politiet i stand til å håndtere dagens kriminalitetsbilde og løse sitt samfunnsoppdrag på en tilfredsstillende måte samtidig som de er i stand til å ivareta sin egen sikkerhet, er det nødvendig med en generell bevæpning av politiet.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber regjeringen fremme forslag til endringer i politiloven for å sikre generell bevæpning av politiet.

17. november 2021

Sylvi Listhaug

Per-Willy Amundsen

Tor André Johnsen

Silje Hjemdal

Himanshu Gulati