-
Stortinget ber regjeringen
legge frem en stortingsmelding om ernæring med oppdaterte kostholdsråd,
målsettinger og tiltak for et sunnere kosthold. Kostholdsrådene
bør inkludere bærekraft- og selvforsyningshensyn i tillegg til folkehelsefaglige
vurderinger.
-
Stortinget ber regjeringen
jobbe systematisk etter et langsiktig mål om å halvere det norske
kjøttforbruket.
-
Stortinget ber regjeringen
fremme forslag om å fjerne merverdiavgiften på frukt og grønnsaker.
-
Stortinget ber regjeringen
fremme forslag om å fjerne merverdiavgiften på vegetabilske kjøtterstatninger.
-
Stortinget ber regjeringen
utrede og fremme forslag om virkemidler og tiltak i jordbruket,
næringsmiddelindustrien, restaurantbransjen og dagligvarebutikkene
for å fremme vegansk og vegetarisk mat basert på norske råvarer.
-
Stortinget ber regjeringen
fremme forslag om å øke merverdiavgiften på kjøtt fra 15 prosent
til 20 prosent, med unntak for økologisk kjøtt og kjøttproduksjon
der kraftfôrandelen ikke overstiger 10 prosent av fôret målt i energi.
-
Stortinget ber regjeringen
fremme forslag om å forby priskampanjer på kjøtt som innebærer å
selge kjøtt med tap. Mat som er nær ved å gå ut på dato, unntas
fra forbudet.
-
Stortinget ber regjeringen
innføre et krav om at offentlige kantiner minst én dag i uka skal
servere kun vegetarmat, og alltid ha et fullverdig vegetarisk alternativ.
-
Stortinget ber regjeringen
innføre et krav om at barnehager med matservering alltid skal ha
et fullverdig vegetarisk alternativ.
-
Stortinget ber regjeringen
fremme forslag om å gjeninnføre ordningen med gratis skolefrukt
i grunnskolen. Ordningen bør favorisere norskprodusert og gjerne
lokalprodusert frukt og grønt så langt som mulig.
-
Stortinget ber regjeringen
fremme forslag om å innføre krav til næringsnøytralt læreverk i
mat- og helsefaget i skolen, for å unngå at næringsinteresser får for
sterk innflytelse på barns kunnskap om mat.
-
Stortinget ber regjeringen
fremme forslag om å erstatte dagens opplysningskontorer med et næringsuavhengig
opplysningskontor som fremmer kunnskap om bærekraftig norsk mat
og sunt kosthold.
-
Stortinget ber regjeringen
fremme forslag om å styrke tollvernet på kjøtt, og fremforhandle
lavest mulig importkvoter av kjøtt i handelsavtaler.
-
Stortinget ber regjeringen
sikre hanndyr av drøvtyggere like krav til beite og mosjon som hunndyr,
ved å kreve i hanndyrlova at dyr som ikke skal brukes til avl, som
hovedregel kastreres.
-
Stortinget ber regjeringen
starte en gradvis avvikling av melkekvotebørsen og gjeninnføre statlig
tildeling av melkekvoter, som skal baseres på lokalt ressursgrunnlag.
-
Stortinget ber regjeringen
senke arealgrensen for konsesjonsplikt ved erverv av bebygd eiendom
og lovbestemt boplikt til 10 dekar dyrka mark.
-
Stortinget ber regjeringen
innføre toll på soya og andre proteinråvarer til norsk jord- og
havbruk, og lage en plan for trinnvis opptrapping av tollen frem mot
2030.
-
Stortinget ber regjeringen
etablere et senter for planteforedling av og innovativ forskning
på proteinrike matplanter for nordiske forhold, som en del av en
målrettet plan for økt produksjon og konsum av planteproteiner i
Norge, både direkte til folk og som innsatsfaktor i husdyrholdet.
-
Stortinget ber regjeringen
utrede hvordan overskuddsprodukter som geitekilling, verpehøns,
sau og innvoller kan omsettes i balanse med hovedproduksjonene de
tilhører, med formål å redusere svinn.
-
Stortinget
ber regjeringen legge frem en handlingsplan for hvordan matsvinn
fra primærleddet kan kuttes minst i tråd med FNs bærekraftsmål om
å halvere matsvinnet innen 2030.