Søk

Bakgrunn

Ekteskapsloven åpnet for fertilitetsbehandling av lesbiske i Norge i 2009. Formaliteter i lovverket har gjort det vanskelig for kvinner i likekjønnede par å selv avgjøre hvem av kvinnene som skal gå gravid med parets barn.

Ved behandlingen av forslag til endring av bioteknologiloven i 2020 vedtok Stortinget å tillate partnerdonasjon, altså intern donasjon av egg for kvinner i likekjønnede par (jf. Prop. 34 L (2019–2020) og Innst. 296 L (2019–2020)). Det finnes en rekke medisinske grunner til et slikt behov, eksempelvis der en av kvinnene har gode egg, mens den andre kvinnen har bedre forutsetninger for å gjennomføre et svangerskap. For paret selv kan det være andre begrunnelser for ønsket om hvem av kvinnene i paret som skal gå gravid med parets barn. Partnerdonasjon gir kvinner i et likekjønnet par en biologisk tilknytning til barnet.

Partnerdonasjon er noe annet enn eggdonasjon og må derfor behandles annerledes. For partnerdonasjon gjøres unntak fra kravet om anonym donor, psykologisk veiledning og aldersbegrensninger for donor. Forslagsstillerne mener at kvinner i likekjønnede par som har blitt godkjent for assistert befruktning, selv skal kunne velge hvem av kvinnene i paret som skal gå gravid med parets barn.

Helse- og omsorgsdepartementet har gjort en lovtolkning av Stortingets vedtak om å tillate partnerdonasjon og konkluderer med at det da må gjøres en lovendring som gir unntak fra kravene etter § 2-4 for å åpne for partnerdonasjon av egg uten krav om medisinsk behov.