Søk

Bakgrunn

Forslagsstillerne mener at hele, faste stillinger skal være hovedregelen i arbeidslivet. Da regjeringen innførte en generell adgang til midlertidige ansettelser i arbeidsmiljøloven i 2015, innebar dette en svekkelse av retten til en fast stilling. Forslagsstillerne vil derfor avvikle denne bestemmelsen.

Økt bruk av innleie fra bemanningsforetak er også en utvikling som truer faste stillinger som hovedregelen i arbeidslivet. Det må være et innleieregelverk som sikrer at innleie ikke fortrenger faste ansettelser og utnyttes av bedrifter for å unngå arbeidsgiveransvar.

Fagforeningene og tillitsvalgte er viktige vaktbikkjer for at innleieregelverket overholdes, og forslagsstillerne vil gjeninnføre kollektiv søksmålsrett, slik at ingen arbeidstakere blir stående alene dersom de blir utnyttet i arbeidslivet.

I deler av arbeidslivet omgår arbeidsgivere også sitt ansvar overfor arbeidstakere ved å bruke kompliserte selskapsstrukturer. Det er avgjørende for arbeidstakernes vern at lovverket som regulerer arbeidslivet, oppdateres i takt med endringer i samfunnet.