Representantforslag om å fjerne egenandelen for kontantstøtte til bedrifter

Dette dokument

  • Representantforslag 96 S (2019–2020)
  • Fra: Trygve Slagsvold Vedum, Sigbjørn Gjelsvik og Geir Pollestad
  • Sidetall: 2
Søk

Innhold

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Forslagsstillerne viser til at utbruddet av covid-19 og de innførte reglene for å bekjempe spredning av viruset har skapt en helt ny situasjon i norsk økonomi. Både små og store bedrifter over hele landet sliter nå med betydelige uforutsette tap av inntekter. For mange bedrifter er situasjonen så prekær at de nærmer seg konkurs.

Dette var også bakgrunnen for at et bredt flertall av partiene på Stortinget gjennom Innst. 232 L (2019–2020) ble enige om å innføre en kompensasjonsordning for bedrifter som opplever betydelige omsetningsfall. Stortinget anså dette som nødvendig for å holde en rekke bedrifter flytende og sikre flest mulig arbeidsplasser i Norge.

En samlet komité understreket i Innst. 232 L (2019–2020) at ordningen skulle være enkel og effektiv, og at bedriftene burde få utbetalt penger raskt. Komiteen la også vekt på at ordningen måtte

«treffe et bredt spekter av virksomheter fra forskjellige bransjer».

Den opprinnelige ordningen ble innført med en egenandel på 10 000 kroner for alle bedrifter, uavhengig av bedriftenes størrelse, omsetning eller bransjen de tilhører. Egenandelskravet gjør at svært mange bedrifter ikke får noen kompensasjon for å dekke sine faste kostnader, dette til tross for at mange av disse bedriftene er svært hardt rammet av tiltakene som er innført den siste tiden, og at flere av bedriftene nettopp risikerer å gå over ende innen relativt kort tid. Eksempler på bedrifter som kan ha for lav omsetning til å falle inn under ordningen, er blant annet flere lastebileiere, drosjesjåfører, eiere av små og lokale butikker eller turistbedrifter. Regjeringen har også anerkjent denne problemstillingen, og finansminister Jan Tore Sanner varslet tirsdag 28. april at regjeringen halverer egenandelen fra 10 000 kroner til 5 000 kroner. Den nye egenandelen endrer imidlertid ikke på det faktum at ordningen fortsatt utelukker mange av de mindre bedriftene som er hardt rammet av omsetningsfall på grunn av koronapandemien.

En samlet komité understreket i Innst. 232 L (2019–2020) at det ville kunne bli nødvendig å gjøre justeringer i kompensasjonsordningen når utbetalingene kom i gang og ordningen hadde begynt å virke. Komiteen understreket også at dersom det ville bli aktuelt å forlenge ordningen ut over mai 2020, skulle regjeringen komme tilbake til Stortinget med et forslag om forlengelse av ordningen.

Det kommer stadig bekymringsmeldinger fra mindre bedrifter som sliter med å overleve, men som får liten eller ingen nytte av kompensasjonsordningen på grunn av egenandelen. Kompensasjonsordningen treffer større bedrifter med høye faste kostnader vesentlig bedre enn den er egnet til å redde bedrifter med lav omsetning og lave faste kostnader. Forslagsstillerne mener derfor kompensasjonsordningen må justeres ytterligere.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber regjeringen fjerne egenandelen for faste kostnader i kompensasjonsordningen.

30. april 2020

Trygve Slagsvold Vedum

Sigbjørn Gjelsvik

Geir Pollestad