Det
finnes alternativer
Tidligere var det
i større grad vanlig å bruke villfisk som fiskefôr i oppdrettsnæringen.
Dette var omstridt, og et ønske om å redusere villfiskandelen var
noe av bakgrunnen for at mange har gått over til å bruke mer soya
i fôret. At oppdrettsnæringen selv tidligere har endret fiskefôrtype,
viser at det er mulig med endringer framover også.
Det har skjedd mye
kunnskapsutvikling og forskning de siste årene som gir en rekke
alternative muligheter for proteinrikt fiskefôr. Forskningsprosjektet
Foods of Norway ved NMBU har for eksempel forsket fram mulig fiskefôr
av gjæret treflis. På Mongstad produseres det fiskefôr av mikroalger
basert på CO2 fanget på Teknologisenter
Mongstad. Algeproduksjonen til Finnfjord AS er et annet eksempel.
Treflis, mikroalger, LAPS (slakteavfall), makroalger og insekter
er alle potensielle fôrtyper som kan produseres vesentlig mer bærekraftig
enn soyabønner, samtidig som de har et høyt proteininnhold.
Norge har gitt store
midler til forskning og utvikling av disse fôrtypene. Nå er tiden
kommet for å legge til rette for at denne nye teknologien kan bidra
til å utvikle nye arbeidsplasser her i landet. En rekke aktører
står på terskelen til å satse på industriell produksjon, men det er
vanskelig å få på plass gode nok rammevilkår for lønnsom drift,
som kan utløse store investeringer, uten at det legges politiske
føringer for at produksjonen skal bli mer miljøvennlig.
Også internt i oppdrettsselskapene
er det tatt initiativer for å få et bedre miljøavtrykk fra fôret.
I Sjømat Norges strategi, Sjømat 2030, står det for eksempel følgende
mål:
«Havbruksnæringen
skal innen 2030 redusere sine miljømessige fotavtrykk. Dette vil
realiseres blant annet ved at en vesentlig andel av fiskefôret skal
bestå av animalske og vegetabilske biprodukter, insektprodukter og/eller
produkter fra dyrking av mikroorganismer. Valg av råvarer til fôr
skal være bærekraftig i forhold av sikring av artsmangfoldet, og
til bevaring av regnskog og andre biotoper.»
Norsk Industri skriver
også i sitt Veikart for havbruksnæringen at næringen må utvikle
teknologi og metoder som sikrer tilgang på bærekraftig fôr.
Forslagsstillerne
mener det er svært positivt at næringen selv anerkjenner problemstillingen
knyttet til fiskefôr og har begynt et arbeid for bedre fôr. Så lenge soyabønnene
kan skaffes til en relativt lav pris, og det ikke stilles miljøkrav
fra myndighetenes side, er det likevel vanskelig å se for seg at
det vil skje store nok endringer raskt nok.
Med de store miljøproblemene
man i dag står overfor, er det politikernes ansvar å lage rammevilkår
som bidrar til at alle aktørene går i en mer miljøvennlig retning.
At dette samtidig gir store muligheter for ny næringsutvikling,
er en annen grunn til å legge tydeligere føringer på området. Erfaringene
fra biodrivstoffpolitikken har vist oss at det å skape nye markeder
for miljøvennlige løsninger kan, om politikken er godt nok utformet,
bidra til å skape nye arbeidsplasser, samtidig som man får et mer
miljøvennlig samfunn.