Representantforslag om ny stortingsmelding om brann- og redningstjenesten

Dette dokument

  • Representantforslag 131 S (2017–2018)
  • Fra: Lene Vågslid, Maria-Karine Aasen-Svensrud og Jan Bøhler
Søk

Innhold

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Det er 10 år siden den siste stortingsmeldingen om brann og redning (St.meld. nr. 35 (2008–2009) Brannsikkerhet – Forebygging og brannvesenets redningsoppgaver). Siden 2008 er oppgaveporteføljen for brann og redning svært endret og i stadig utvikling.

Samfunnssikkerhets- og beredskapsområdet har gjennomgått store endringer, slik det er redegjort for i samfunnssikkerhetsmeldingen (Meld. St. 10 (2016–2017) Risiko i et trygt samfunn – Samfunnssikkerhet). Totalforsvarskonseptet er revitalisert, noe som igjen kan ha betydning for rollen brann- og redningstjenesten skal ha i større sikkerhetspolitiske kriser, konflikt og krig.

Brann- og redningstjenesten er et kommunalt ansvar hvor oppgavene følger av brann- og eksplosjonsvernloven § 11. I den samme bestemmelsen er kommunene gitt fullmakt til å pålegge brannvesenet andre oppgaver så lenge dette ikke svekker de lovpålagte oppgavene. Samtidig er det forventet at brann- og redningstjenesten går inn og bistår andre statlige, fylkeskommunale og kommunale aktører, særlig der hvor strukturendringer har medført mindre ressurser, lengre responstider m.m. Flere kommuner og brannvesen har også ønsket seg flere oppgaver for å kunne utnytte såkalt restkapasitet og opprettholde kompetanse på viktige beredskapsområder. Det er likevel langt fra dette ønsket til det man ser brann- og redningstjenesten blir brukt til mange steder i landet.

I og med at mange brann- og redningsvesen har både et regionalt og nasjonalt ansvar for ulike tjenester i tillegg til sine lokale forpliktelser, er det behov for en prinsipiell gjennomgang av brannvesenets lokale, regionale og nasjonale rolle. En slik gjennomgang bør blant annet ta utgangspunkt i:

  • Hvilke oppgaver brann- og redningstjenesten skal utføre.

  • Hvem som skal finansiere oppgaver brann- og redningstjenesten utfører på vegne av andre.

  • Hvilken kompetanse brann- og redningspersonell skal ha for å utføre nye oppgaver.

  • Erstatningsansvar, pasientsikkerhet, utøvelse av makt tilpasset utføringen av nye oppgaver på vegne av andre.

  • Hvilken betydning økende digitalisering får for brann- og redningstjenesten.

  • Finansieringsmodellen for Nødnett, som ivaretar brann- og redningstjenestens behov.

I tillegg til dette kommer oppgaver innen forebygging og beredskap som er regulert gjennom lov og forskrift.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber regjeringen komme tilbake til Stortinget med en stortingsmelding om brann- og redningstjenesten innen utgangen av 2018.

8. februar 2018

Lene Vågslid

Maria-Karine Aasen-Svensrud

Jan Bøhler