Bakgrunn
Forslagsstilleren
viser til at kommersiell eggproduksjon i Norge foregår på flere
måter:
-
I økologisk fjørfehold,
der bur ikke er tillatt, skal det ikke være mer enn seks verpehøner
per m2 innendørs og minst fire m2 per høne utendørs’ Her har hønene også tilgang til utearealer,
driftsbygningene de bor i har vinduer og de får mer artstilpasset
fôr (grovfôr).
-
I det som omtales
som løsdrift, er det inntil ni høner per m2. Hønene har tilgang på vagle,
rede og strøbad, i en- eller fleretasjes (såkalte aviarer) driftsløsninger.
-
I bur med miljøinnredning,
med tilgang på vagle, strøbad og rede, skal hvert bur ha et samlet
areal på minst 2 000 cm2 og
hvert dyr ha minst 850 cm2 –
litt over et A4-ark.
36 pst. av norske
verpehøner bor i bur, 58 pst. er i frittgående drift og om lag 6
pst. er på gårder med økologisk drift. Sveits
har forbud mot høner i bur, Tyskland har vedtatt et forbud som skal
iverksettes fra 2028, med en utfasing fra 2026, og i Østerrike foreligger
det i praksis et forbud fordi kravene som stilles til hønsehold
når det gjelder plass og utlevelse av naturlig adferd, vanskelig
kan tilfredsstilles i bur.
Det uttalte formålet
med forskriften for hold av høns og kalkun er å legge forholdene
til rette for god helse og trivsel hos fjørfe og sikre at det tas
hensyn til dyrenes naturlige behov.
Forslagsstiller mener
at dette formålet ikke er mulig å oppfylle i driftssystemet med
bur. I buret har hønene minimal mulighet til naturlig sosial og
fysisk adferd. Buret er for lite til at hønene kan strekke ut vingene,
og nettinggulvet gjør det ikke mulig for hønene å leve ut det sterke
behovet for å hakke og krafse i jorda. I buret har de heller ingen
mulighet til å komme seg unna når andre høner hakker. Hønene har i
tillegg en unormalt høy produksjon av egg, noe som i seg selv er
en utfordring for dyrehelsen. Mangel på fri bevegelse forsterker
belastningen på muskulatur og skjelett.
Forslagsstilleren
mener at med dagens dyrevelferdslov og forbrukernes faktiske forventning
til dyrevelferd, er det et minimumskrav at verpehøns kan bevege
seg friere enn de kan i et bur, uavhengig av om dette er innredet
eller ikke. Forslagsstiller mener derfor at hold av verpehøns i
bur må avvikles i Norge. Heller ikke i dagens løsdrift er forholdene
for høns optimale, et argument som tidvis blir brukt mot å forby
burhold. Et annet argument er den relativt lave dødeligheten hos
høns i bur. Forslagsstilleren mener imidlertid at burhold er merkbart
verre enn alternativene. Dyrevelferd handler om mer enn dødelighet.
Dyrenes behov for bevegelse, stimuli og utfoldelse av artstypiske
behov kan ikke løses ved å putte dyr i bur. Videre mener forslagsstilleren
at det bør innføres en merkeordning, slik at norske forbrukere må
få mulighet til å velge produkter etter produksjonsform og nivå
på dyrevelferd, slik de kan i EU. Merking av egg fra burhøns har
tidligere fått støtte fra Forbrukerombudet.
En studie fra Statens
institutt for forbruksforskning (SIFO) foretatt allerede i 2013,
viste at salget falt med en fjerdedel da eggkartongene ble merket med
teksten «Egg fra burhøns». Manglende
merking av buregg må slik kunne sies å være til hinder for vekst
i økologisk eggproduksjon og løsdriftproduksjon.
Det er en stigende
trend at næringslivet velger bort egg fra høner i bur. En lang rekke
store matvareprodusenter, foodservicefirmaer og hoteller har også vedtatt
å kutte buregg, blant annet General Mills, Unilever, Mars Inc, Nestlé,
Sodexo, Compass Group, Aramark, Hyatt Hotels, Hilton Hotels, Choice
Hotels og Norwegian Cruise Lines’.
Matvarekjedene Rema 1000, Meny, Bunnpris og Norgesgruppen har sluttet
å selge buregg, mens andre butikker selger dem fortsatt. En del
av bureggene skjuler seg også i ferdigprodukter som majones og ferdiglagde
kaker.