Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Bakgrunn

Forslagsstillerne ønsker med dette representantforslaget å rette oppmerksomheten mot forholdene for psykisk utviklingshemmede og deres helhetlige tilbud når det gjelder aktivitet, utfoldelse og livskvalitet. Internasjonalt har særlig organisasjonen Special Olympics markert seg som en viktig faktor ikke bare for idrettsutfoldelse, men også for en helhetlig personlig utvikling for mennesker med utviklingshemning.

I navn, og for en stor del i form av aktivitet, er Special Olympics Norge å anse som en idrettsorganisasjon. Organisasjonens mål er imidlertid å få flest mulig mennesker med utviklingshemning involvert i idrett og fysisk aktivitet, samt å gi alle like muligheter til å vise sine ferdigheter og oppleve mestring. Dette er bl.a. godt synlig på idrettsbanen, siden det ofte er snakk om mennesker med utfordringer som gjør at de ikke vil ha mulighet til å hevde seg sammen med funksjonsfriske. Utfordringene eksisterer derfor på flere plan: Special Olympics blir henvist til idretten i møte med det offentlige, mens organisasjonen fra idrettshold ikke mottar noen idretts- eller folkehelsemidler til sitt arbeid. På denne måten har Special Olympics Norge havnet i en klemme mellom helse- og idrettssektoren, ved å arbeide helhetlig med mennesker ved å ta idrett i bruk som et sentralt virkemiddel.

Forslagsstillerne vil vise til Special Olympics' innsats for å skape selvfølelse, mestringsfølelse og anerkjennelse for en gruppe mennesker og idrettsutøvere som ikke får særlig oppmerksomhet. I Meld. St. 16 (2010–2011) Nasjonal helse- og omsorgsplan (2011–2015) er ett av målene for perioden å legge til rette for systematisk og langsiktig folkehelsearbeid, og det påpekes samtidig at statlige myndigheter skal vurdere helsemessige konsekvenser.

Tiltakene må suppleres med målrettede tiltak for personer eller grupper med særskilte behov, står det i meldingen. Man legger her vekt på at frivillige organisasjoner er sentrale aktører i folkehelsearbeidet, blant annet ved å tilby meningsfylt aktivitet, sosiale fellesskap og tilhørighet. Meldingen påpeker også at deltakelse i organisasjonsliv kan virke helsefremmende i seg selv.

Special Olympics Norge kan vise til flere eksempler på deltakere som har gått ned i vekt med deres tilbud om fysisk aktivitet, og at flere av deltakerne viste glede ved å være med i et inkluderende fellesskap hvor de ble møtt med anerkjennelse. Forslagsstillerne mener det er viktig med en svært positiv holdning til Special Olympics Norges arbeid for en gruppe mennesker som ellers ikke får særlig oppmerksomhet. Det er her verdt å legge merke til at innsatsen deres starter allerede i barnehagen, hvor organisasjonen har laget et eget barnehageprogram. Barnehagen er en arena som skal arbeide aktivt for å forebygge diskriminering og fremme likestilling.

At man sørger for å øke livskvaliteten og livsgleden til mennesker med psykisk utviklingshemning er viktig, og dette arbeidet bør verdsettes i større grad enn det som er tilfellet i dag. Forslagsstillerne mener at Special Olympics Norge i dag er svært viktige ombudsmenn for mennesker med psykisk utviklingshemning.