Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Representantforslag fra stortingsrepresentantene Solveig Horne, Ib Thomsen, Øyvind Korsberg og Christian Tybring-Gjedde om statlig bistand til etablering av nytt Munch-museum

Dette dokument

  • Dokument 8:140 S (2011–2012)
  • Dato: 15.06.2012
  • Sidetall: 2
  • PDF

Innhold

Til Stortinget

I 2011 ble det klart at Oslo kommune sa nei til å sette i gang med prosjektet «Lambda», som skulle huse det nye Munch-museet i Bjørvika i Oslo. Etter en prosess over flere år landet bystyrets flertall på en beslutning om at en slik etablering ikke var ønskelig, og byrådet måtte derfor gå tilbake til planleggingsbordet i saken. All den tid byrådet i Oslo ikke greier å finne en løsning som kan samle et flertall av partiene i Oslo bystyre, blir presentasjonen av kunstneren Edvard Munch og hans verker lidende gjennom å forbli plassert i et museum som flertallet egentlig ikke ønsker å ha. Forslagsstillerne mener det er synd at landets fremste billedkunstner ikke har avklarte, permanente utstillingslokaler for fremtiden.

Regjeringen har i lengre tid gjort det klart at et nytt nasjonalmuseum skal oppføres på Vestbanetomten i Oslo, og dette nye museet skal omfatte Nasjonalmuseet, Kunstindustrimuseet og Museet for samtidskunst. Det har i norske aviser blitt tatt til orde for å bevare Nasjonalmuseet siden dette er «tegnet, bygd og utviklet nettopp til det spesielle formål» som et nasjonalmuseum faktisk er. Da regjeringen likevel har valgt å ikke lytte til disse signalene, ser det for tiden ut til at Nasjonalmuseet vil bli stående tomt etter flyttingen. Nasjonalmuseet har fra før en egen samling av Edvard Munchs malerier og papirarbeider, og forslagsstillerne vil vise til Dokument 8:28 S (2011–2012), hvor stortingsrepresentanter fra Fremskrittspartiet foreslo å frede Nasjonalmuseets Munch-sal. Uten å ta stilling til lokalitet vil forslagsstillerne bemerke at samlokaliseringen av Nasjonalmuseet på Vestbanetomten, samt den eksisterende Munch-salen, har aktualisert Nasjonalmuseet som mulig plassering av nytt Munch-museum.

Som landets fremste billedkunstner gjennom historien er ikke Edvard Munch i dag kun å anse som Oslo-kunstner, men som hele nasjonens kunstner. Flere av hans verker er internasjonalt berømte, og forvaltningen av disse bør derfor også være av nasjonal interesse. Dette kom spesielt tydelig frem da den ene versjonen av maleriet «Skrik» nylig ble solgt for svimlende 687 mill. kroner. Edvard Munch er med andre ord en høyst ettertraktet kunstner langt utenfor grensene til Oslo by!

Forslagsstillerne synes det er leit å se at fremtiden for verkene til en av verdens fremste billedkunstnere er uviss som følge av politiske uenigheter i Oslo kommune. Det kan synes som om at det trengs støtte fra staten for å legge til rette for at planer om fremtidig Munch-lokalisering kan realiseres, det være seg økonomisk støtte eller ved for eksempel å stille lokaler til disposisjon. Edvard Munchs verker fortjener en forutsigbar fremtid, på en sentral beliggenhet, med god tilgang til publikum.

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber regjeringen fremme forslag om at staten bistår Oslo kommune i arbeidet med å etablere et nytt Munch-museum.

15. juni 2012