Bakgrunn
Brystkreft er den klart hyppigste kreftformen hos kvinner og utgjør om lag 23 pst. av alle krefttilfeller hos kvinner. Mange av disse kvinnene vil oppleve å måtte fjerne et bryst, i tillegg til den påkjenning det i seg selv er å gå gjennom en kreftsykdom. Dette fører til en tung ekstrabelastning for mange. Forslagsstillerne viser til at det i dag er ekstremt lange ventetider fra brystkreftopererte kvinner får fjernet bryst, til man får rekonstruert et nytt. Ventetiden er i mange tilfeller helt opp til fem år. Dette er, slik forslagsstillerne ser det, uakseptabelt, spesielt sett i lys av hva dette betyr for disse kvinnenes eget selvbilde og livskvalitet.
Lang ventetid knyttet til rekonstruksjon av bryst er dessverre ingen ny problemstilling. Fremskrittspartiet har gjentatte ganger bedt ulike helseministre igangsette tiltak for å få redusert ventetiden, samt øke kapasiteten ved offentlige sykehus tilknyttet denne problematikken.
Helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen svarte følgende på hvorfor rekonstruksjon av bryst har lange ventetider, på et spørsmål fra stortingsrepresentant Jon Jæger Gåsvatn i 2010:
«Helsedirektoratet har i samarbeid med fagmiljøene i de regionale helseforetakene, fastleger og brukerrepresentanter utviklet prioriteringsveiledere for rettighetstildeling og fristfastsettelse innenfor 30 fagområder i spesialisthelsetjenesten. Prioriteringsveilederne har status som faglig veileder og gir uttrykk for den felles oppfatning som Helsedirektoratet og de regionale helseforetakene har om god faglig praksis i prioriteringsarbeidet. Det ble i april 2009 utarbeidet en prioriteringsveileder for plastikkirurgi (IS-1629). I henhold til denne veilederen har ikke brystkreftopererte kvinner i dag som hovedregel rett til prioritert helsehjelp.»
Forslagsstillerne er sterkt uenige i den praksis som har ført til de ekstremt lange ventetidene for rekonstruksjon av bryst og mener derfor statsrådens daværende vurderinger både var passive og lite løsningsorienterte.
Forslagsstillerne mener det er viktig å redusere ventetiden til et nivå som er tilpasset den enkelte kvinnes ønsker. En rekonstruksjon av bryst etter kreft er for mange en svært intim og vanskelig problemstilling. Det presiseres derfor at det kan være individuelle avveininger og prosesser hos den enkelte, som gjør at noen selv ønsker å vente, mens andre ønsker dette så raskt som mulig.
Det vises videre til at politikere og ulike organisasjoner har satt kvinnehelse på dagsordenen de senere årene. Den lange ventetiden for rekonstruksjon av bryst for de kvinner som ønsker dette, samsvarer i liten grad med den satsingen på kvinnehelse som mange har tatt til orde for. Det er derfor, slik forslagsstillerne ser det, på tide at man går fra ord til handling. Denne saken vil derfor, i tillegg til å være av stor betydning for de kvinner det gjelder, være en viktig symbolsk sak for satsing på kvinnehelse.
Forslagsstillerne mener det er flere tiltak som må iverksettes, slik at kvinner som ønsker rekonstruksjon etter brystkreft, blir gitt tilbud om dette langt raskere enn hva som er tilfellet i dag. Det er nødvendig å sørge for nok ressurser og kompetanse i det offentlige helsevesen, slik at dette ikke fører til at andre pasientgrupper får lengre ventetid. Kjøp av kapasitet hos private aktører, både i Norge og i utlandet, må også vurderes dersom kapasiteten ved offentlige sykehus ikke er tilstrekkelig.