Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Representantforslag fra stortingsrepresentantene Bente Thorsen, Dagrun Eriksen, Trine Skei Grande og Svein Harberg om konsekvenser av Høyesteretts dom i favør av Kirkelig arbeidsgiver- og interesseorganisasjon i saken om Opplysningsvesenets fond

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn for forslaget er å finne i kgl.res. av 14. september 2007 og Stortingets vedtak 23. oktober 2008 om å endre lov om Opplysningsvesenets fond § 5, jf. Innst. S. nr. 79 (2007–2008) om St.prp nr. 60 (2007–2008) som av Oslo tingrett 15. oktober 2009 ble dømt ugyldig. Høyesterett forkastet statens anke 12. mai 2010.

Mindretallet har hele tiden ment at regjeringens inngripen i Opplysningsvesenets fond (OVF) gjennom instruks og endring av lovverket til ugunst for OVF var i strid med Grunnloven § 106. Endringen medførte at nærmere angitte tomtefestere kunne få bedre feste- og innløsningsbetingelser enn det som følger av tomtefesteloven. I praksis pålegger instruksen OVF å innløse festetomter eller tilby videre leie på vilkår som ligger langt under markedspris. Dette er betingelser som ikke gavner fondet.

På bakgrunn av dette gikk Kirkelig arbeidsgiver- og interesseorganisasjon til sak mot staten. Staten tapte saken i Oslo tingrett 15. oktober i 2009, og retten ga gjennom dommen støtte til mindretallets syn. Regjeringen anket saken til Høyesterett der anken ble forkastet 12. mai 2010.

Forslagsstillerne fremmer her forslag om oppfølging for å ta konsekvensen av dommen i Høyesterett. Retten slår fast at Stortingets vedtak er ugyldig, og loven må derfor endres tilbake til opprinnelig tekst. Retten slår også fast at reduksjonen i pris slik instruksen sier og lovendringen gir grunnlag for, både på innløsing og på ny leie, er å anse som overføring av fondets verdier til andre formål enn det loven sier i Grunnloven § 106. Det er derfor, etter forslagsstillernes mening, statens ansvar å dekke det tap OVF er påført. OVFs tap er anslått til å være om lag 271 mill. kroner.

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

I

Stortinget ber regjeringen umiddelbart følge opp Høyesteretts dom ved å fremme forslag om å oppheve 2. ledd i § 5 i lov om Opplysningsvesenets fond.

II

Stortinget ber regjeringen erstatte Opplysningsvesenets fond fullt ut for det økonomiske tap fondet er påført som følge av den ugyldige instruks.

16. juni 2010