Representantforslag fra stortingsrepresentantene Elisabeth Røbekk Nørve og Siri A. Meling om flytting av inntaket til Verma kraftverk til Storhaugen i Møre og Romsdal

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Rauma Energi AS i Møre og Romsdal har planer om å fornye og utvide Verma kraftverk fra dagens kapasitet på 70 GWh til 150 GWh. Dette skal skje ved at dagens inntaksdam flyttes høyere opp, til Storhaugen. Investeringen er anslått å ville koste om lag 250 millioner kroner.

Forsyningssituasjonen for elektrisk kraft i Midt-Norge har de siste årene vært anstrengt, noe som bl.a. har ført til at regionen har vært et eget prisområde for elektrisk kraft. Planene til Rauma Energi AS vil gi et bidrag til å bedre forsyningssituasjonen i landsdelen med en årlig økt produksjon på 80 GWh. Dagens inntaksdam ligger inntil et vernet barskogsområde, og en flytting av inntaket vil derfor gi en miljømessig gevinst som at vannet vil renne fritt i fossen, gi en mer stabil vannføring, og det vil renne vann i fossen til tider på året der den nå er tørrlagt.

Problemet med prosjektet er at Verma kraftverk med reguleringer ligger i Vermedalen i et sidevassdrag til Rauma, som ble vernet av Stortinget i 1993 i Verneplan IV for vassdrag. Stortinget la i 1993 rammene for hva som skal tillates av opprustning og utvidelse av eksisterende kraftverk i vernede vassdrag. Stortinget sluttet seg den gang til regjeringens forslag i proposisjonen til Verneplan IV, der det var forutsatt at opprustning og utvidelse ikke skulle være omfattende tiltak. I tillegg til rene opprustninger var det åpnet for begrenset heving av overvann og senking av undervann. Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) kom til at flytting av inntaksdammen ikke lå innenfor denne rammen. NVE avslo av den grunn søknaden etter det omsøkte alternativet.

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen uttalte i Stortinget 25. november 2009 at NVEs avslag var i samsvar med Stortingets vedtak, og at det ikke er mulig å gi tillatelse til flytting av inntaket til Storhaugen med de vernebestemmelsene som gjelder i dag.

Skal det bli mulig å gjennomføre dette prosjektet, som er gunstig både miljømessig og når det gjelder økt forsyning av fornybar energi i en landsdel med sterkt behov for mer kraft, er det derfor nødvendig med en justering av Verneplan for vassdrag. Verneplanen er vedtatt av Stortinget, og det er Stortinget som må gjøre de nødvendige justeringer.

Rauma Energi AS’ planer har bred lokal støtte. Alle representanter på Stortinget fra Møre og Romsdal støtter Rauma Energi AS i kravet om å få bygge inntaksdam for et utvidet kraftverk i området som Stortinget tidligere har vernet.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber regjeringen, i løpet av vårsesjonen 2010, fremme forslag om en justering av Verneplan for vassdrag som gjør det mulig å gjennomføre Rauma Energi AS i Møre og Romsdals planer om flytting av inntaket til Verma kraftverk til Storhaugen.

18. februar 2010