Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Bakgrunn

I dag praktiseres folketrygdloven slik at utenlandske statsborgere som kommer til Norge og begår alvorlige kriminelle handlinger der fengselsstraffen er ett år eller mer, automatisk blir medlem i folketrygden. Dette innebærer at de opparbeider rettigheter til pensjon og dekning av helseutgifter, selv om de kom ulovlig til Norge.

Ifølge Aftenposten 6. januar 2010 fremkommer det at hele syv av ti straffedømte utlendinger soner mer enn ett års straff. Det fremkommer videre at det i januar 2010 er 1001 utenlandske statsborgere som sitter i norske fengsler, noe som utgjør 32 prosent av alle innsatte. Dersom de gjør noe så alvorlig at straffen blir på minst tre år, får de også rett til grunnpensjon fra de fyller 67 år. Dersom en utenlandsk statsborger kommer til Norge og begår et svært alvorlig lovbrudd som medfører 14 års fengsel, vil dette medføre at vedkommende har opptjent 13/40 i grunnpensjon. Dette medfører om lag 2 000 kroner i måneden. EØS-statsborgere fra land som for eksempel Litauen, Polen og Bulgaria vil i tillegg ha krav på å få pensjonspengene selv om de forlater Norge.

Arbeidsdepartementet opplyser til Aftenposten 6. januar 2010 følgende:

"Avsoning i norske fengsler i samsvar med rettskraftig dom er ikke å anse som ulovlig opphold. Personer med dommer på 12 måneder eller mer vil derfor være å anse som medlemmer av folketrygden i henhold til folketrygdloven paragraf 2-1."

En videreføring av denne praksisen vil dermed medføre at folketrygden må regne med å påta seg betydelige helse- og pensjonsutgifter for utenlandske kriminelle.

Forslagsstilleren mener det er uakseptabelt å gi medlemskap i folketrygden til tungt kriminelle som kommer ulovlig til Norge og begår svært alvorlig kriminalitet. Forslagsstilleren er bekymret for at en videreføring av dagens praksis vil kunne medføre at folk mister respekten for velferdsordningene i Norge, og at det kan stimulere til økt misbruk av trygdeordningene.