Bakgrunn
Forslagsstillerne viser til flere store saker som nå verserer i norske domstoler der menn er tiltalt for flere og grove overgrep mot barn. Overgrep mot barn er totalt uakseptabelt. Seksuelle overgrep mot barn er av de mest alvorlige forbrytelser som finnes og er en forbrytelse som har svært store skadevirkninger for ofrene. Traumer som følge av overgrep i ung alder påvirker ofrene i mange år etter at den straffbare handlingen er begått, og vil følge den overgrepsutsatte gjennom hele livet. Mange barn får alvorlige psykiske lidelser og vil også kunne få problemer med å forholde seg til sin egen seksualitet som voksne.
Pedofili er en helt uakseptabel adferd, og samfunnet har krav på å bli vernet mot personer som har denne typen legning. Samfunnet må ta alle de forholdsregler som er mulig slik at antall overgrep kan reduseres til null. Hensynet til den enkelte dømtes krav på en fri livsutfoldelse må vike i samfunnets interesse for å kunne verne seg mot uakseptabel opptreden. Samfunnet må være villig til å ta i bruk sterke virkemidler og det siste innen medisin og teknologi.
Selv om Norge nå har fått innført et forvaringsinstitutt for de mest alvorlige forbryterne, er det fortsatt ikke akseptert at personer skal sperres inne på livstid. Da må man se på andre virkemidler som kan gi samfunnet det behovet for trygghet som innbyggerne har krav på.
Undersøkelser viser at det er en høy tilbakefallsprosent for pedofilidømte.
Forslagsstillerne ønsker derfor kjemisk kastrering innført som en straffesanksjon som kan idømmes i tillegg til ordinær fengselsstraff.
Kjemisk kastrering skjer gjennom medisinering i tablett- eller sprøyteform. Effekten vises gjennom senket testosteronnivå som reduserer kjønnsdriften hos menn.
Det vises til at Danmark har innført slik behandling. Frankrike vurderer å innføre dette som straffereaksjon. I Polen har Underhuset godtatt innføring av lov som tillater kjemisk kastrering av pedofile. Dersom Norge innfører en slik ny straffereaksjon, vil man således ikke være alene om det.
I anstalten Herstedvester i Danmark har man gjennomført hormonell behandling av pedofile, og ingen av disse begikk nye overgrep etter at de hadde gjennomført behandlingen. Av dem som avbrøt behandlingen, var tilbakefallsprosenten på 11 pst. I Danmark viser en studie at kjønnsdriftsdempende medisinsk behandling vurderes å være en ”uhyre effektiv tilbakefallsforebyggende behandlingsform” når det gjelder til farlige, tilbakefallstruende sedelighetskriminelle.
Enkelte i samfunnsdebatten hevder at innføring av kastrering som straffereaksjon vil innebære begrensninger i den dømtes frie livsutfoldelse. Forslagsstillerne vil avvise at dette er et relevant hensyn. Hensyn til overgriperen må anses underordnet hensynet til barns trygghet og eliminering av risiko for nye overgrep mot barn.
Forslagsstillerne har ingen tro på at pedofiles seksuelle dragning mot barn kan rehabiliteres bort under fengselsopphold. Dette gjør faren for gjentakelse etter endt soning stor, noe som må forebygges. Kjemisk kastrering er derfor nødvendig for å unngå nye overgrep mot barn. Domstolene må ha mulighet til å idømme kjemisk kastrering som en del av straffen i de tilfeller hvor retten mener dette er nødvendig for å sikre samfunnet mot nye overgrep.
Forslagsstillerne ser at i tillegg til kjemisk kastrering må den pedofilidømte få behandling slik at vedkommende kan få hjelp til å få kurert sin alvorlige lidelse over tid. I dag er slik behandling frivillig og gjennomføres av dem som er mest motivert for behandling og som selv er klar over alvorligheten i lidelsen. Det er imidlertid ikke nok at kun de som selv velger behandling, gjennomfører dette. Behandling må være obligatorisk for alle som er dømt for pedofili, besittelse av barneporno og lignende. I dag tar slik behandling 4 til 5 år i samtale med terapeut og i samtalegrupper. Selv etter en slik behandling kan man ikke garantere at den pedofile er kurert. Det viser at det er omfattende behandling som må til. Det er derfor riktig at slik behandling skjer både under og etter soning. Retten må derfor som vilkår i dommen i alle disse tilfellene idømme behandling.