Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Bakgrunn

Finanskrisen på Island har ført til en dramatisk endring i landets EU-debatt. Selvstendighetspartiet, som sitter i regjering med EU-vennlige Samfylkingen, har varslet at deres landsmøte i januar vil drøfte om partiet skal endre standpunkt i EU-saken. Hvis landsmøtet vedtar en slik endring i partiets program, vil en islandsk EU-søknad kunne komme i løpet av få uker.

Det er grunn til å anta at en eventuell islandsk medlemskapsforhandling vil bli raskt gjennomført. EUs utvidelseskommissær Olli Rehn anslo på et foredrag i Oslo 10. desember 2008 at Island gjennom EØS-avtalen allerede har implementert EUs regelverk på 2/3 av de områdene som vil bli diskutert i eventuelle medlemskapsforhandlinger. Media rapporterer at inntreden i 2011 anses som realistisk for Island.

Et islandsk EU-medlemskap kan få dramatiske konsekvenser for Norge. EØS-eksperter som professor Per Christiansen ved Universitetet i Tromsø og seniorforsker Ulf Sverdrup ved ARENA, har påpekt at EØS neppe kan overleve i sin nåværende form hvis Island skulle gå inn i EU. Også fiskerisektoren kan påvirkes av et eventuelt islandsk EU-medlemskap, ved at dynamikken i kvoteforhandlinger endres og ved at konkurransesituasjonen for norske fiskeprodukter forverres. Viktige aktører som Fiskebåtredernes Forbund og Fiskarlaget har i den forbindelse bedt om en utredning av konsekvensene av at Island eventuelt søker EU-medlemskap.