Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Representantforslag fra stortingsrepresentantene Ketil Solvik-Olsen, Torbjørn Andersen, Tord Lien og Kåre Fostervold om utarbeidelse av stortingsmelding om kjernekraft

Dette dokument

  • Dokument nr. 8:131 (2007-2008)
  • Dato: 13.06.2008
  • Sidetall: 2
  • PDF

Innhold

Til Stortinget

Verden opplever økende etterspørsel etter energi, og som energinasjon bør Norge jobbe aktivt for å utvikle nye energiteknologier som kan bidra til å dekke energibehovet. Fra flere hold fremholdes moderne kjernekraft som en mulig løsning, grunnet den betydelige kraftproduksjon i forhold til arealene som beslaglegges og de minimale utslipp av CO2, partikler, svovel og lignende.

Thorium er et radioaktivt grunnstoff med store forekomster i Norge og kan være et viktig bidrag i fremtidig kjernekraft. Det er viktig å presisere at det gjenstår mye arbeid før thorium eventuelt kan gi et bidrag, men flere aktører peker på thorium som en av flere mulige retninger innen kjernekraft.

Det er fortsatt mange teknologiske utfordringer knyttet til et thoriumkraftverk, og tidshorisonten for et slikt prosjekt, er derfor lang (trolig flere tiår). Forslagsstillerne mener likevel at Norge har ressurser og muligheter til å bidra til å utvikle tryggere, mer moderne kjernekraftverk ved å utrede bruk av thorium. Det er òg for tidlig å si hvilken teknologi man til slutt vil bruke til utvinning og produksjon av thoriumkraft. Men forslagsstillerne mener det uansett er viktig å se nærmere på, og få utredet potensialet for, thoriumkraft.

Thorium ble tatt opp som tema i Stortinget i april 2006. Etter en interpellasjonsdebatt på Stortinget i november 2006 ble thorium grundig satt på den politiske dagsordenen, og et offentlig utvalg ble nedsatt for å se nærmere på thoriums muligheter for energiproduksjon. Det har dog vært usikkert hvordan Regjeringen ville følge opp utvalgets arbeid. En talsperson for Olje- og energidepartementet uttalte i februar i 2007 til utenlandsk presse at Regjeringen vil være imot kjernekraft uavhengig av utvalgets konklusjoner. Dette ble bekreftet av olje- og energiminister Åslaug Haga da Thoriumutvalget fremla sin rapport feb­ruar 2008. Selv om saken ble sendt ut på høring, ville Regjeringen derimot ikke love at saken blir lagt frem for Stortinget. Noen bekreftende signaler fra Regjeringen om noen stortingsmelding eller lignende har ikke kommet innen dette forslaget fremmes i Stortinget.

I februar 2008 fremla som nevnt Thoriumutvalget sin rapport. Utvalget var nøkternt positive, og anbefalte en forsiktig vei videre, blant annet med vekt på at Norge bør lære mer om kjernekraft, bygge opp kompetanse, samarbeide med andre og kartlegge egne thoriumressurser. Fra mange miljøer kommer positive tilbakemeldinger om en god, nøktern og grundig rapport. Ved å sende utvalgets rapport ut på høring har Regjeringen engasjert mange bedrifter og organisasjoner til å komme med innspill.

I respekt for viktigheten av kjernekraftspørsmålet og det omfattende arbeidet som er nedlagt i Thorium­utvalget og påfølgende høringsuttalelser, mener forslagsstillerne at Stortinget bør ta en generell debatt om Norges rolle når det gjelder kjernekraftverk. Mye har skjedd siden dagens politiske linje ble fastlagt på 1970-tallet, både med hensyn til teknologi, avfallshåndtering og sikkerhet. Grunnlaget for en slik debatt bør være en stortingsmelding om norsk kjernekraftpolitikk, og med et spesielt fokus på mulighetene og utfordringene rundt thorium.

Stortinget bør i tillegg forelegges informasjon og mulighet for vedtak om medlemskap i Euratom. Norge har tidligere vært medlem i Euratom. Medlemskapet forplikter ikke til bygging av kjernekraft på norsk jord, men vil gi Norge en lyttepost og en arbeidspost for det som skjer i Europa. Norge har en egeninteresse i å sørge for at det finnes best mulig teknologi og avfallsløsninger ved kjernekraftutbygginger i hele Europa, uavhengig av hvilken stilling man har til kjernekraft i Norge.

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber Regjeringen fremlegge en stortingsmelding om norsk kjernekraftpolitikk, med fokus på thorium, samt vurdere muligheten for norsk medlemskap i Euratom.

13. juni 2008