Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Representantforslag fra stortingsrepresentantene Odd Einar Dørum, Trine Skei Grande og Gunvald Ludvigsen om å oppnevne en kommisjon for å gjennomgå drapssaker med bakgrunn i vold i nære relasjoner

Innhold

Til Stortinget

Mesteparten av volden i samfunnet utøves av en de kjenner godt – ofte kalt vold i nære relasjoner. I mange år har det vært kjent at vold i nære relasjoner oftest rammer kvinner. Den senere tids medieoppslag har avdekket graden og omfanget av de mest alvorligste tilfellene; de som har endt med drap. I VG 12. november 2007 sto det at 72 kvinner er drept av sine menn i løpet av de siste sju årene. Vold i nære relasjoner kan ikke aksepteres, og det er forslagsstiller­nes syn at det må gjøres mer for å øke kunnskapen om vold i nære relasjoner, for å forebygge voldelige familierelasjoner, og for å hjelpe dem som utsettes for vold av en de kjenner godt.

I mange år var vold i nære relasjoner et lite diskutert tema og et felt som ikke ble prioritert. Regjeringen Bondevik I la i 1999 frem handlingsplanen "Vold mot kvinner". I 2004 fulgte regjeringen Bondevik II opp med handlingsplanen "Vold i nære relasjoner". Gjennomføringen av disse har gitt resultater: Vold i hjemmet er blitt mer synlig, hjelpeapparatet har blitt bedre og vi har erfart og lært mye, men mye gjenstår. Forslagsstillerne mener det kan være nyttig å gjennomgå de drapssakene som i de siste 10 årene skyldes vold i nære relasjoner. Forslagsstillerne vil derfor foreslå at det oppnevnes en uavhengig kommisjon med faglig bredde som kan gjennomgå disse sakene på en grundig måte. Forslagsstillerne vil presisere at hensikten med å opprette en slik kommisjon ikke er å finne "syndebukker" eller på annen måte plassere skyld, men for å lære. Ved å gjennomgå disse drapssakene mener forslagsstillerne at man kan få en nyttig innsikt som kan hjelpe til å forebygge vold i nære relasjoner på en bedre måte i fremtiden, slik at drap forhåpentligvis kan forhindres. Kommisjonen bør se på hvor mange av mennene som har fått et helse- og sosialfaglig tilbud før det har endt med drap, hvor mange som har gått i behandling og hvor mange som er politianmeldt for vold tidligere. Hvis få av gjerningsmennene har hatt kontakt med hjelpeapparatet, er det et signal om at det må satses mer på behandlingstilbud rettet mot voldsutøvere.

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber Regjeringen oppnevne en uavhengig kommisjon som skal gjennomgå drapssaker de siste 10 årene som har bakgrunn i vold i nære relasjoner. Kommisjonen bes fremme forslag som kan styrke forebyggingen og håndteringen av vold i nære relasjoner.

21. november 2007