Representantforslag fra stortingsrepresentantene Jan Tore Sanner, Børge Brende og Svein Flåtten om å utelate utmarksverdier av elgjakt fra formuesberegningen innenfor områder med etablert ulverevir og høy rovviltbelastning
Innhold
Skattedirektoratet har nylig sendt ut nye retningslinjer for beregning av formuesverdier for skog. Forskriften medfører betydelig økte formuesverdier for landbruket og vil øke skattebelastningen for skogbruket betydelig.
Retningslinjene forutsetter at avkastningen av elgjakt skal inngå i formuesberegningen. Dette blir en liten del av den totale formuesverdien, men har allikevel en betydning. Retningslinjene tar ikke hensyn til ytre belastninger som en nasjonal rovviltpolitikk påfører de grunneiere som får etablert rovviltstammer på eiendommen.
Det er særlig ulven som belaster elgstammen hardt. Forskning viser nå at et etablert ulverevir beskatter elgstammen innenfor reviret med 150-200 dyr pr. år. Tallet fortsetter stadig å øke med ny forskning, i forhold til de anslag man hadde da St.meld. nr. 15 (2003-2004) Rovvilt i norsk natur ble behandlet. I enkelte områder før Koppangflokken ble fjernet, var belastningen så stor at uttak fra jakt ble minimalt.
En etablert ulvestamme belaster ikke bare elgstammen innenfor reviret med et betydelig uttak, men den øker risikoen for at enkeltlag innenfor reviret ikke treffer på dyr. Elg søker seg bort fra ulv og forlater i de fleste tilfeller områder der den føler tilstedeværelsen av ulv. Mange jegere anser jakt innen ulverevir som uaktuelt fordi slipp av hund medfører for stor risiko. Dermed medfører en reviretablering at verdien av den gjenværende stammen ikke er den samme som i områder som ikke er berørt av ulv.
Samfunnet kompenserer i dag ingenting for disse belastningene. Belastningen bæres av den grunneieren og det lokalmiljøet som etableringen kommer i. Dette er en betydelig konflikt opp imot en nasjonal politikk. Forslagsstillerne er av den oppfatning at miljøpolitikken må bli langt mer opptatt av å utforme virkemidler som lindrer denne belastningen, og som kan vise at den nasjonale politikken innser at de har fått en belastning og som søker å gi incentiver til lokalbefolkningen som gjør at de kan utvikle en forståelse for den nasjonale politikken. Konflikten er i dag så hard at i visse områder motsetter man seg også en forskning som er innrettet mot å kunne dokumentere tap og skader. Dette viser at tillitssvikten mellom storsamfunn og lokalmiljø er meget stor.
Forslagsstillerne mener at for grunneiere som kan sannsynliggjøre at eiendommen er berørt av ulverevir, skal ikke formuesverdien av elgavkastning inngå i formuesberegningen for skog.
På denne bakgrunn fremmes derfor følgende
forslag:
Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om endringer i skatteloven § 4, slik at formuesverdien av elgavkastning i sannsynliggjorte ulveområder, ikke inngår i den samlede beregning for skogformue.