Forslag fra stortingsrepresentantene Ulf Leirstein og Gjermund Hagesæter om heving av innførselskvotene for alkohol og tobakk m.m.
Innhold
Norges høye avgifter på alkohol og tobakk og tilhørende lave innførselskvoter skaper insentiver til smugling, hjemmebrenning og således nettverk av organisert kriminalitet. Det er urovekkende at tollbeslagene av vin og øl er nesten femdoblet siden 2000. Dette burde også være et sterkt signal om at tiltak bør settes i verk, og at innsatsen særlig bør rettes mot de organiserte nettverkene, både i form av at grunnlaget for virksomheten tas bort og gjennom økt kontrollfokus fra tollmyndighetenes side.
I overkant av 20 pst. av volumet er småbeslag som binder opp store ressurser hos tollvesenet. Mye av småbeslagene skjer som følge av at noen gjerne tar med seg noe mer enn kvoten over grensen til eget bruk. Dette kan tyde på at kvotene er unaturlig lave og i strid med folks generelle rettsoppfatning.
Tolldirektøren har uttalt at dette går på bekostning av innsatsen mot å bekjempe organisert kriminalitet. Slike kontroller av menigmann må prioriteres på lik linje ettersom dette er pålagt tollmyndighetene av Stortinget.
Et rasjonelt tiltak som raskt kan gjennomføres for å utnytte tollvesenets ressurser best mulig med fokus på organisert kriminalitet, ville være å justere opp innførselskvotene slik at folk lovlig kan medbringe det som er naturlig for den enkelte å handle i utlandet. En naturlig og fornuftig oppfølging ville i neste omgang være å redusere norske avgifter på alkohol og tobakk ned på nivå med EU for å sikre norsk næringsliv like konkurransevilkår.
Reisende som har oppholdt seg i utlandet, Svalbard og Jan Mayen i mindre enn 24 timer, kan én gang innenfor et tidsrom av 24 timer innføre varer av inntil kr 3 000 i verdi når varene er kjøpt i beskattet stand. Innenfor denne verdigrensen kan det for følgende varer likevel kun innføres:
a) inntil 1 liter brennevin og 1 liter vin, eller inntil 2 liter vin dersom brennevin ikke tas med.
b) inntil 2 liter øl.
Brennevinet må ikke inneholde over 60 volumprosent alkohol, vin og annen drikk til og med 22 volumprosent alkohol. Bestemmelsen om øl gjelder øl som inneholder mer enn 2,5 volumprosent alkohol. Reisende må være fylt 18 år (for brennevin 20 år).
Av tobakksvarer og sigarettpapir kan reisende som har fylt 18 år ved innreise til Norge toll- og avgiftsfritt kun ta med 200 sigaretter eller 250 g andre tobakksvarer og 200 blad sigarettpapir.
Man kan ha med seg til sammen 10 kg kjøtt, kjøttprodukter og ost innenfor beløpsgrensen.
Det gjelder for øvrig 12 års grense ved innførsel av matvarer.
Fra 1. januar 1993 er hovedregelen for særavgifter internt i EU at alle varer skal beskattes/avgiftsbelegges i forbrukslandet. Det er imidlertid gjort et unntak fra dette for varer som reisende medbringer til eget forbruk. Disse varene skal avgiftslegges i kjøpslandet. Bestemmelsene i sirkulasjonsdirektivet angir prosedyre- og kontrollregler som skal sikre at det skjer en slik avgiftslegging i kjøpslandet.
For å skille mellom når en varemengde må anses å være til eget bruk (avgift i kjøpslandet) og når det er mer trolig at den er brakt med for videresalg (avgift i forbrukslandet), er det fastsatt veiledende mengdekvoter. Disse er:
10 liter sprit
20 liter mellomklasseprodukter
90 liter vin (hvorav høyst 60 liter musserende)
110 liter øl
tobakk (800 stk. sigaretter, 1 kg røketobakk etc.)
Dette innebærer at en danske kan reise til Tyskland, kjøpe ovennevnte varer beskattet og medbringe disse til Danmark uten ytterligere avgiftslegging. Eneste vilkår er at varene er kjøpt med avgift i Tyskland og at de er til eget bruk.
På bakgrunn av dette fremmes følgende
forslag:
Stortinget ber Regjeringen om at innførselskvotene i bestemmelsene om tollfrihet for reiseutstyr og reisegods, som alkohol og tobakk m.m., harmoniseres med EUs regler.