Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Forslag fra stortingsrepresentantene Ågot Valle, Sigbjørn Molvik, Jan Olav Olsen og Åse Gunhild Woie Duesund om å gjøre FN-dagen, 24. oktober, til offisiell flaggdag i Norge

Innhold

Til Stortinget

Samtidig med at Norge feirer 100-års jubileum etter unionsoppløsningen, feirer FN i 2005 60 år. Siden dannelsen i 1945 er 24. oktober hvert år blitt markert som den offisielle FN-dagen. FN blei danna på ruinene etter 2. verdenskrig, og "aldri mer krig" var håpet og parolen. FN har gjennom de 60 åra verdensorganisasjonen har eksistert, spilt en viktig rolle i verdenssamfunnet.

Det blei i 1948 vedtatt en grunnlov for medlemslandene i FN, som i dag representerer 191 av verdens ca. 200 nasjoner - verdenserklæringen om menneskerettighetene. Denne er med på å danne grunnlaget for de mål verdenssamfunnet ønsker å nå.

FN har gradvis utvida sitt engasjement fra å arbeide for fredelig sameksistens mellom verdens nasjoner til også å gjøre en stor og avgjørende innsats på områder som menneskerettigheter, helse og sosiale forhold, flyktningespørsmålet, bekjempelse av sult, utdanning og forskning, rettferdig handel og ulike sider av ressurs- og miljøforvaltning.

Norge ønsker å framstå som en nasjon som vil bevare og styrke FNs posisjon i spørsmål av stor global viktighet. Dette er en viktig oppgave i en tid da ulike krefter ser ut til å ha et ønske om å redusere FNs makt og innflytelse.

For å markere FNs 60-års jubileum og for å understreke FNs betydning og Norges ønske om å styrke FN på den internasjonale arena, ønsker forslagsstillerne derfor at FN-dagen, 24. oktober, blir gjort til offisiell flaggdag i Norge.

Dette vil også være godt egna til å bringe det globale perspektivet inn i Norges markering av selvstendighet og unionsoppløsning.

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber Regjeringen legge til rette for at FN-dagen, 24. oktober, blir offisiell flaggdag i Norge fra og med 2005.

27. april 2005