Forslag fra stortingsrepresentantene Odd Roger Enoksen, Marit Arnstad og Magnhild Meltveit Kleppa om oppnevnelse av et uavhengig utvalg for å gjennomgå størrelse på og antall vaktområder for veterinærer, samt en tilpasning av bemanning av områdene etter behov
Innhold
Det er ifølge § 1 i lov om veterinærer og annet dyrehelsepersonell statens overordnede ansvar å sikre en landsdekkende dyrehelsetjeneste. I behandlingen av nytt lovverk, Ot.prp. nr. 52 (2000-2001), uttalte Stortingets næringskomité i Innst. O. nr. 119 (2000-2001) at en ordning med vaktdistrikt skal bedre tilbudet til brukerne. En forsvarlig responstid skal ivaretas og det skal tas hensyn til kostnadene til dyreeierne. Det ble i behandlingen av nytt lovverk også forutsatt at ordningen skulle evalueres etter kort tid med tanke på organisering og økonomi. Resultatet av denne evalueringen skulle meddeles komiteen. Dette er til nå ikke gjort.
I forbindelse med statens forhandling med Den norske veterinærforening har det nå oppstått en konflikt knyttet til sammenslåing av vaktområder i deler av døgnet. Dette har ført til en akutt situasjon der dyreeiere ikke har garanti for å kunne få veterinærhjelp i tide. Dyrehelsen settes dermed i fare.
Det er i dag 161 vaktområder for veterinærvakt. Antallet områder ble redusert fra 208 til 161 for to år siden, og det er som tidligere nevnt ennå ikke gjort noen grundig evaluering av konsekvensene av denne reduksjonen. Det er derfor betenkelig at Regjeringen nå foreslår en ytterligere reduksjon i bemanningen, uten en uavhengig og grundig vurdering av dagens ordning.
Veterinærene stilles allerede i dag overfor store utfordringer knyttet til å betjene vaktområder med svært store avstander, og med utfordringer knyttet til blant annet fjell, fjorder, ferjer og behov for skyssbåt. I tillegg er vaktdistriktene svært ulike med hensyn til dyretetthet og sesongvariasjoner.
Forslagsstillerne er opptatt av at det finnes løsninger som sikrer dyr veterinærbehandling i rett tid. En vaktordning der en veterinær skal betjene to vaktområder på natten, i helgen etter kl. 16.00 og på høytidsdager er ikke godt nok utredet til å kunne iverksettes allerede nå. For å kunne gjøre en grundig vurdering av dagens veterinærvakt, har Veterinærforeningen foreslått å trekke inn blant annet kommunene, brukerorganisasjonene og Kommunenes Sentralforbund. Dette vil gi en bred faglig vurdering og et godt utgangspunkt for videre arbeid.
På denne bakgrunn fremmes følgende
forslag:
Stortinget ber Regjeringen nedsette et uavhengig utvalg for å gjennomgå størrelse på og antall vaktområder for veterinærer, samt en tilpasning av bemanning av områdene etter behov. Utvalget må avgi innstilling innen utgangen av mai 2005.