Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Forslag fra stortingsrepresentantene Odd Roger Enoksen, Marit Arnstad og Åslaug Haga om tiltak som kan sikre og skape nye arbeidsplasser i Finnmark basert på marine ressurser

Innhold

Til Stortinget

Finnmark har store naturressurser, både på land og i havområdene utenfor fylket. Disse ressursene går i stor grad ut av regionen til foredling og salg. Det er behov for å tenke nytt for å sikre at Finnmark i større grad får omsatt sine naturressurser i arbeidsplasser i fylket. Finnmark har et potensial for arbeidsplasser innenfor flere næringer, herunder reiselivsnæringen, som må utvikles. Likevel vil en av bærebjelkene for Finnmarks industri også i framtida være fisk og marin industri. Det er behov for en ny og offensiv politikk for å sikre og skape arbeidsplasser i Finnmark innenfor dette området. Mange arbeidsplasser er gått tapt, og lokalsamfunn har mistet sine hjørnesteinsbedrifter. Bortfall av russertorsk har resultert i stor overkapasitet og konkurser i fiskeindu­strien. Samtidig medfører konkurransen fra lavkostland at det er blitt billigere å sende fisken rundt halve jorda og tilbake, enn å bearbeide den i tradisjonell filetproduksjon i Norge.

Finnmark er et kapitalsvakt fylke som vil være spesielt utsatt når tilgangen til kapital fra det offentlige reduseres. Skal nye arbeidsplasser etableres i Finnmark, trengs blant annet økt kapitaltilgang for fiskeindustrien og sikrere og jevnere tilgang på råstoff av høy kvalitet. Industrien trenger drahjelp for å satse på kvalitet og nye og bedre produkter som gir høyere pris i markedet. Forslagsstillerne ønsker et verdiskapingsprogram for fersk fisk som kan bidra til at industri og flåte blir i stand til å øke lønnsomheten. En liberalisering av norsk fiskeripolitikk vil slå negativt ut for Finnmark som er et kapitalsvakt fylke. Det trengs derfor en strukturpause i fiskerinæringen for å sikre at konsekvensene for bosetting og arbeidsplasser langs kysten, av de mange og omfattende strukturendringsforslagene i fiskerinæringen, blir belyst.

For å sikre og skape nye arbeidsplasser i marin sektor i Finnmark fremmer forslagstillerne følgende

forslag:

Stortinget ber Regjeringen om:

  • 1. At alle fartøygrupper som fisker i norsk fiskerisone i Barentshavet skal levere minst 20 pst. av sin kvote til fiskeindustrien i Finnmark, Troms eller Nordland til markedspris.

  • 2. At det etableres et kapitalfond som skal bidra til langsiktig omstilling av fiskeindustrien for å skape arbeidsplasser i Finnmark.

  • 3. At Regjeringen utreder forslag som kan gi indu­strien jevnere råstofftilgang, herunder endret regulering gjennom endring av kvoteåret. Det bør også utredes å innføre skatteincentiv som kan stimulere partene til å inngå likeverdige avtaler om jevnere råstoffleveranser.

  • 4. At det opprettes et verdiskapingsfond for fersk fisk.

  • 5. At ressursene til marin FOU økes.

  • 6. At ordningen med å betale en avgift på konsesjon for oppdrett avvikles og erstattes med en arealavgift til den kommune hvor et anlegg etableres.

  • 7. At det innføres en egen ungdomskvote for å lette rekruttering til fiskerinæringen.

8. desember 2004