Tidskritiske felt
Rundt en tredjedel av dette potensialet er tidskritisk. Det innebærer at potensialet bør utnyttes innen fem år, før feltene stenges. Derfor haster det med å få plass ordninger som stimulerer til økt produksjon fra de eksisterende oljefeltene. Grane har vært høyaktuelt, men det er allerede svært tidskritisk med hensyn på beslutningen for Grane-feltet og Gullfaks nå er til vurdering. Petoro har utført beregninger som indikerer at det kan tas ut opp mot 250 millioner fat olje ekstra ved og også bruke CO2-injisering på Gullfaks. Petoro mener det også kan være mulig å få ned kostnadene ved CO2-injisering i Gullfaks om flere felt bidrar med å dele på utgiftene til infrastrukturen, enten det nå er havneanlegg for skipstransport eller rør fra Danmark eller Mongstad. Snøhvitfeltet er også med i vurderingene av CO2-kilder. Olje- og energiminister Einar Steensnæs sa til Stavanger Aftenblad 24. januar 2004:
"Jeg er svært fornøyd med Petoros innsats i denne saken. Gullfaks er det foreløpig eneste feltet hvor vi kan få prøvd ut CO2-injisering i større skala. Derfor er lisensens beslutning om å foreta nye vurderinger svært interessant."
Regjeringen må derfor sørge for at CO2-injeksjon på Gullfaks blir realisert.
En mer aktiv bruk av Petoro vil være i tråd med energi- og miljøkomiteens innstilling til budsjettet for 2004 (Budsjett-innst. S. nr. 9 (2003-2004)):
"Komiteen er kjent med at Petoro, i lisensarbeidet, har høy fokus på økt utvinningsgrad. Komiteen støtter en slik profil. Komiteen vil be om at det i neste års budsjettproposisjon brukes mer plass på å beskrive Petoros arbeid og virksomhet. Det ønskes også belyst om økte rammer for driften kan bety økte inntekter for staten."
Det er et faktum at ikke all ny, tilgjengelig teknologi blir brukt. Forslagsstillerne mener derfor at Petoros forvalterrolle må revideres med hensyn på om de skal innta en mer aktiv rolle for å kreve økt bruk av ny, tilgjengelig teknologi. Regjeringen må sørge for å fremme CO2-injiseringsprosjekter så raskt som mulig på alle aktuelle felt på norsk sokkel gjennom en aktiv bruk av Petoros lisensmakt og sitt aktive eierskap i Statoil og Norsk Hydro. Det må også gjennomgås hvordan selskapenes forvaltningsansvar i henhold til petroleumsloven kan innskjerpes for å sikre
"at mest mulig av den petroleum som finnes i hver enkelt petroleumsforekomst, eller i flere petroleumsforekomster sammen, blir produsert."