Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Forslag fra stortingsrepresentantene May Hansen, Magnar Lund Bergo og Karin Andersen om at Human-Etisk Forbund og andre livssynssamfunn og et registrert trossamfunn med vigselsrett skal få rett til å forestå partnerskapsinngåelse

Innhold

Til Stortinget

Stortinget behandlet lov om endring i lov 4. juli 1991 nr. 47 om ekteskap (ekteskapsloven) Innst. O. nr. 17 (2002-2003), 2. desember 2003. Her var det en enstemmig komité som stilte seg positive til at livsynssamfunn skal få vigselsrett. Dagens situasjon er slik at det foreløpig bare er Human-Etisk Forbund som har søkt om vigselsrett som livssynssamfunn. Human-Etisk Forbund har siden 6. mai 1997 søkt om rett til å forestå vigsler og partnerskapsinngåelser som en naturlig del av det å kunne tilby en livssynsforankret seremoni for alle.

Forslagsstillernes primære standpunkt er at ekteskap og partnerskapsinngåelse skal være livssynsnøytral, og at Notarius publicus (dommer i tingretten) skal utføre vigsel med utgangspunkt i dagens borgerlige vigsel. Dette hadde medført at ingen trossamfunn hadde fått vigselsrett, og at de som ønsker religiøse eller livssynsorienterte seremonier knyttet til ekteskap/partnerskap, arrangerer dette i tillegg.

Under behandlingen av ekteskapsloven ble det ikke gjort endringer i partnerskapsloven slik at vigselsrett for livssynssamfunn og trossamfunn også skal gjelde inngåelse av partnerskap. Statsråd Laila Dåvøy sa under debatten om endringer i ekteskapsloven 2. desember 2003:

"Det er kun Human-Etisk Forbund som har søkt om dette, og ingen andre. Det er kanskje litt lite å gå til en stor lovendring på bakgrunn av én organisasjons ønske."

Nettopp fordi det foreløpig kun er én organisasjon som har søkt om rett til å forestå partnerskapsinngåelse på livssynsgrunnlag som et alternativ til Notarius publicus, er det desto viktigere at de som ønsker et slikt alternativ, får dette gjennom Human-Etisk Forbund. Det vil være et viktig prinsipp å endre lovgivningen slik at Human-Etisk Forbund og andre livssynssamfunn og trossamfunn både kan forestå vigsler og partnerskapsinngåelser, og at myndighetene dermed likestiller ekteskap og partnerskap gjennom lovgivningen.

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber Regjeringen foreslå endringer i ekteskapsloven og partnerskapsloven og eventuelt andre tilhørende lover, slik at alle livssynssamfunn og trossamfunn som har vigselsrett og som søker rett til å forestå partnerskapsinngåelser, får dette innvilget på lik linje med ekteskap.

6. februar 2004