Forslag fra stortingsrepresentantene Marit Arnstad og Åslaug Haga om å opprette et uavhengig distriktsombud som skal arbeide for samordning og utvikling av innsats retta mot distriktene
Innhold
Det bør opprettes et distriktsombud som skal ha som oppgave å arbeide for samordning og utvikling av innsatsen retta mot distriktene. Ombudet skal sørge for at regjering og storting får et godt grunnlag for å ta avgjørelser i saker med konsekvenser for distriktene, blant annet gjennom å delta i arbeidsgrupper og gi innspill til utredninger. En viktig oppgave blir å utarbeide analyser av vedtak fra sentrale styresmakter og synliggjøre konsekvenser for utviklingen i distriktene.
Distriktsombudet skal fange opp utviklingen i distriktene og løfte fram de gode eksemplene på livskraftige lokalsamfunn. Informasjon til og kontakt med kommuner, regionale styresmakter og organisasjoner som Statens nærings- og distriktsutviklingsfond (SND) er viktig. Ombudet kan også ta initiativ til konferanser for å sette utviklingen i distriktene på dagsorden og drøfte gode modeller for helhetlig samfunnsutvikling som stimulerer til bosetting i hele landet.
Media har stor påvirkning i opinionen. Derfor skal distriktsombudet bidra med god og rett bakgrunnsinformasjon, og medvirke til å sette dagsorden i saker som er viktige for distriktene. Et slikt institutt vil ha legitimitet til å slå ned på usaklig og feilaktig informasjon og skal ha tilstrekkelige ressurser til å foreta etterprøving av saker.
Distriktsombudet skal lokaliseres utenfor Oslo. Ombudet skal, på samme måte som likestillingsombudet, ha en selvstendig stilling. Ikke som et direktorat underlagt et departement, men som selvstendig organ også i økonomisk sammenheng.
I Sverige finnes et statlig Glesbygdsverk som spiller en sentral regionalpolitisk rolle. Dette organet bidrar til å løfte fram den svenske landsbygdens ressurser og muligheter. Glesbygdsverket arbeider på oppdrag fra regjeringen og sorterer under Næringsdepartementet. Det svenske Glesbygdsverket skal gjennom å påvirke ulike samfunnsområder sørge for gode leveforhold og utviklingsmuligheter i distriktene. Arbeidet er konsentrert til områdene arbeidsmarked, utdanning, service, infrastruktur og EUs strukturfond. Statistikk og analyser er også en viktig del av deres virksomhet. Glesbygdsverket har eksistert siden 1991, og har for tiden 35 ansatte.
På denne bakgrunn fremmes følgende
forslag:
Stortinget ber Regjeringen opprette et uavhengig distriktsombud som skal ha i oppgave å arbeide for samordning og utvikling av innsats retta mot distriktene.