Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Økt oljevernberedskap

Skipstrafikken langs norskekysten i dag er stor. Eksporten av olje fra Nordvest-Russland er ventet å øke betydelig, noe som vil medføre at skipstrafikken øker kraftig i nordområdene med hensyn til transport av olje. Dette øker risikoen for ulykker og krever styrket beredskap mot større ulykker og uhell langs kysten. Det er derfor viktig å styrke eksisterende oljevernberedskap og etablere nye oljeverndepoter der dette er nødvendig. Ved behandlingen St.meld. nr. 12 (2001-2002) om rent og rikt hav, anmodet Fremskrittspartiet om konkrete tiltak og vurderinger for å styrke slepebåtkapasiteten i nordområdene i forbindelse med Revidert nasjonalbudsjett.

Forslagsstillerne vil også jobbe for å sikre trafikkovervåkingen langs kysten. Dette vil være viktig for å hindre alvorlige ulykker etter hvert som transporten av russisk olje øker langs norskekysten. Det er viktig å få etablert denne trafikkovervåkingssentralen snarest mulig, og derfor bør det benyttes eksisterende ressurser som allerede er tilgjengelig i landsdelen. Ved å benytte eksisterende ressurser, vil etablering av en trafikksentral kunne skje raskt.

Forslagsstilleren vil derfor fremme forslag om at det i løpet av 2003 opprettes en trafikkovervåkingssentral på Reitan, som Stortinget enstemmig har uttalt skal være et senter for beredskap og overvåking. Begge disse tiltakene vil være positivt for sysselsetting samtidig som det er nødvendige oppgaver som må gjøres.