Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Matvarehjelp til U-land

Norge har ratifisert Matvarehjelpkonvensjonen av 1999. Det norske bidraget kanaliseres via Verdens matvareprogram (WFP). Regjeringen har som mål å avbinde bidragene WFP, og jobber aktivt for å oppnå dette.

Ifølge "The OECD Agreement on Untying of Aid to LLDC" av 26/ 2001 fra Paris fremkommer det blant annet at matvarer er spesifikt unntatt fra avbindingen.

For å sikre en kvalitativ høy standard på de norske bidragene til WFP og å bidra til opprettholdelse av industriarbeidsplasser i Norge er det ønskelig å beholde en viss binding av bistandsmidlene. En avbinding av norsk matvarehjelp har en hypotetisk positiv effekt ved at den skal gi norsk industri frie konkurransemuligheter i forbindelse med anbud fra WFP. I praksis er det dessverre ikke slik. WFP vil i en slik situasjon motta matvareprodukter norsk industri kunne ha levert, som bundet bistand fra andre land.

Forslagsstillerne vil på denne bakgrunn be Stortinget anmode Regjeringen om å videreføre delvis bundet matvarehjelp, og å gjøre en større del av bistandsmidlene delvis bundet