Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Bakgrunn

Teletopia AS anmodet i brev av 29. juni 1998 til Telenor Mobil AS om spesiell nettilknytning til sistnevnte SMS-meldingssentral. Post- og teletilsynet ble av Teletopia AS i brev av 10. mai 1999 anmodet om meglingsbistand. Post- og teletilsynet fattet vedtak i saken 12. juli 2001 som Telenor Mobil AS påklaget til Samferdselsdepartementet. I vedtak av 18. januar 2002 opprettholdt Samferdselsdepartementet Post- og teletilsynets vedtak, der Telenor Mobil AS pålegges å etterkomme anmodning om spesiell nettilknytning. Telenor Mobil AS ble gitt frist til 1. mars 2002 med å fremsette tilbud til avtale som grunnlag for kommersielle forhandlinger. Partene nådde ikke frem i disse forhandlingene, og måtte derfor anmode Post- og teletilsynet om bistand til meg­ling den 18. april 2002. Meglingen ble avsluttet uten resultat den 9. juli 2002. Post- og teletilsynet fattet deretter vedtak om vilkår den 8. januar 2003. Vedtaket fra Post- og teletilsynet om vilkår for tilgang med SMS-C følger vedlagt (vedlegg 1). Teletopia AS fikk ifølge disse vilkårene tilgang til Telenor Mobil AS" nett for å tilby SMS-meldinger mot å betale en engrospris til Telenor Mobil AS på 30 øre pr. SMS-melding.

Fredag 7. februar 2003 tilbød Teletopia AS, i tråd med vedtaket fra Post- og teletilsynet, forbrukerne et nytt SMS-produkt som brakte prisen pr. melding helt ned til 49 øre. Tilbudet innebar en sterk økning av konkurransen i SMS-markedet til fordel for forbrukerne. Dette var helt i tråd med både tidligere vedtak fra Samferdselsdepartementet og Post- og teletilsynet.

Bare i løpet av få dager tegnet tusenvis av forbrukere seg som abonnenter hos Teletopia AS. Titusener av SMS-meldinger ble sendt i henhold til tilbudet.

Etter at tilbudet var i full gang i henhold til Post- og teletilsynets vedtak, stoppet Samferdselsdepartementet iverksettelsen av Post- og teletilsynets vedtak gjennom en beslutning av 13. februar 2003. Kopi av beslutningen følger vedlagt (vedlegg 2).

Det er med forbauselse det konstateres at Samferdselsdepartementet har grepet inn med beslutning om utsatt iverksettelse i tid etter at Teletopia AS hadde startet opp med sin virksomhet i henhold til Post- og teletilsynets vedtak. Det kan stilles spørsmålstegn ved om Samferdselsdepartementet hadde adgang til å fatte en slik beslutning når virksomheten på lovlig vis allerede var startet opp. Det er uansett oppsiktsvekkende at departementet fatter en beslutning til fordel for Telenor Mobil AS på et slikt grunnlag. I den sammenheng vises det til at Telenor Mobil AS først kom med anmodningen om utsatt iverksettelse den 3. februar 2003, mens Telenor Mobil AS kunne ha fremsatt en slik anmodning allerede 8. januar 2003. En så sen fremsettelse av en anmodning om utsatt iverksettelse gir inntrykk av en ren overrumplingstaktikk. Det vises også i den sammenheng til at det er staten som er majoritetsaksjonær i Telenor-konsernet og at det vedtak som nå er fattet, innebærer at det er gitt en meget stor fordel til et statseiet selskap på bekostning av en liten aktør.

Samferdselsdepartementets beslutning om utsatt iverksettelse fører nå til en svekket konkurranse i SMS-markedet i forhold til om Teletopia AS hadde fått anledning til å fortsette med den virksomhet som nå var igangsatt i henhold til Post- og teletilsynets vedtak.

Samferdselsdepartementets beslutning innebærer at det er umulig for Teletopia AS å komme i gang med sin SMS-virksomhet. Det er nå snart fem år siden Teletopia AS opprinnelig anmodet om tilgang til Telenor Mobil AS" nett for å kunne tilby SMS-tjenester i konkurranse med Telenor Mobil AS. Det vises videre til at Samferdselsdepartementet har vedtatt den tilgangsform som Teletopia AS har bedt om skal kunne benyttes.

Det medfører store problemer for Teletopia at Samferdselsdepartementet nå griper inn i den ordinære saksbehandlingen gjennom sin beslutning om utsatt iverksettelse.

Beslutningen til Samferdselsdepartementet innebærer nå at det kan ta opp mot ett år før Teletopia AS vil kunne få startet opp sin SMS-virksomhet igjen.

Samferdselsdepartementet bør derfor enten omgjøre sin beslutning om utsatt iverksettelse, eller stille krav om midlertidige løsninger som fører til at Teletopia AS umiddelbart får en reell mulighet til å starte opp produksjon av SMS-meldinger i konkurranse med Telenor Mobil AS og andre aktører. Det innebærer at Samferdselsdepartementet må sikre at det fastlegges midlertidige prisvilkår som sikrer at det nå oppnås en reell konkurranse om tilbudet av SMS-meldinger i perioden frem til Samferdselsdepartementet har avsluttet den pågående klagebehandling i forbindelse med Post- og teletilsynets vedtak av 8. januar 2003.