Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Forslag fra stortingsrepresentantene May Hansen og Sigbjørn Molvik om tiltak som stimulerer norske kommuner til å etablere egen kontaktperson/talsperson for barn og unge

Innhold

Til Stortinget

Det er et klart behov for å styrke lavterskeltilbudet til barn og unge i norske kommuner. I NOU 2000:12 skriver Befring-utvalget følgende:

"Et viktig utgangspunkt for arbeid med barn og ungdom er at de trenger noen de kan ha tiltro til, og som de kan støtte seg til. Dette tilsier i første rekke at det i oppvekstmiljø må finnes "lavterskeltilbud" i form av personer som kan være et forankringspunkt som en kan rådføre seg med og få oppmuntring og veiledning av."

Det bør derfor etableres reelle lavterskeltilbud til barn og unge i norske kommuner der målet må være å gi arbeidet for oppvekstmiljøet en forebyggende profil i praksis.

Barn og unge trenger kontakt- og talspersoner i sine kommuner. Disse bør fylle en del av de samme funksjonene lokalt som barneombudet skal oppfylle på nasjonalt plan:

  • Samtalepartner, veiledere og støtte til barn og unge som trenger det.

  • Fremme barns interesser i lokalsamfunnet og følge med i utviklingen av barn og unges oppvekstvilkår.

  • Ivareta barns interesser i forbindelse med planlegging og utredning på alle felt.

  • Fungere som høringsinstans i saker som angår barn og unges interesser, men også ta selvstendige initiativ for å styrke oppvekstvilkårene.

  • Bidra til at barn får økt medbestemmelse og innflytelse ved beslutninger i lokalsamfunnet.

Etableringen av kontaktperson/talsperson for barn og unge i kommunene må være frivillig og gi stort rom for forskjellige lokale løsninger når det gjelder utforming og organisering. Det kan for eksempel tenkes ordninger der dette arbeidet kan gjøres i regi av en eller flere frivillige organisasjoner.

Sentrale myndigheters bidrag i denne sammenhengen bør være økonomiske ordninger som stimulerer til opprettelsen av en slik funksjon i den enkelte kommune.

Det omtalte tiltaket bør også sees i sammenheng med arbeidet med å sikre at barns rettigheter slik de er nedfelt i FNs barnekonvensjon blir inkorporert både nasjonalt og lokalt i Norge.

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

  • 1. Stortinget ber Regjeringen komme tilbake til Stortinget med forslag til tiltak som stimulerer norske kommuner til å opprette egen kontaktperson/talsperson for barn og unge.

  • 2. Stortinget ber Regjeringen komme tilbake til Stortinget med forslag til lovendring som sikrer implementering av FNs barnekonvensjon på kommunenivå.

18. desember 2002