Forslag fra stortingsrepresentant Bjarne Håkon Hanssen om endring av retningslinjene for legemiddelassistert rehabilitering av narkotikamisbrukere, med sikte på utvidelse av bruken av legemiddelassistert behandling av narkomane
Innhold
Fra begynnelsen av 1990-tallet har overdosedødeligheten gått i klart negativ retning i Oslo og Norge for øvrig, og den relative dødeligheten er nå vesentlig høyere i Oslo enn i andre europeiske storbyer.
Bekjempelse av narkotikaproblemer må innebære bl.a. målrettede tiltak mot overdosedødsfallene, tilbud som kan føre fram til rusfrihet og langsiktig forebyggende arbeid.
Tiltak mot overdosedødsfallene må på kort sikt ha skadereduksjon som målsetting. Det viktigste hensynet må være å redde liv og forbedre de narkomanes livssituasjon og livskvalitet.
Gjennomføring av legemiddelassistert behandling i strukturerte former har hjulpet mange. Erfaringene hittil innebærer at fagmyndigheten bør vurdere utvidelse av kriteriene for behandling både med hensyn til hvilke legemidler som kan anvendes og hvilke narkomane som kan tilbys legemiddelassistert behandling.
Erfaringene med virkestoffet buprenorfin er i denne sammenheng oppløftende. Gjennom medikamentet Subutex blir heroinavhengige rusfrie, og det blokkerer opiatreseptorene i hjernen og forhindrer derved overdosedødsfall.
Medikamentet gir ikke samme sterke avhengighet som metadon, og kan derfor være velegnet også for yngre misbrukere. I dagens retningslinjer er imidlertid inntakskravet 25 år, og søkeren skal ha et langvarig opiatdominert misbruk bak seg og i rimelig omgang ha gjennomgått behandling og rehabilitering uten bruk av metadon og opioider med sikte på rusfrihet. Unntaksbestemmelsen som pålegger en helhetsvurdering synes å bli lite brukt.
Det fremholdes fra flere hold at inntakskriteriene i dag er for strenge, og den uholdbare situasjonen med hensyn til overdosedødsfall og narkomanes livskvalitet tilsier en revurdering av dagens regelverk.
På denne bakgrunn fremmes derfor følgende
forslag:
Regjeringen bes vurdere om dagens inntakskriterier bør endres slik at den enkelte rusmisbruker i samspill med behandler og med de regionale behandlingssentrene, etter individuell, samlet vurdering fritt kan velge behandlingsmetode.