Forslag fra stortingsrepresentantene Rolf Reikvam og Øystein Djupedal om oppnevning av en bredt sammensatt offentlig kommisjon som skal vurdere forholdet mellom kirke og stat
Innhold
Kirkerådet oppnevnte i februar 1998 et utvalg, ledet av prost Trond Bakkevig, som skulle arbeide med spørsmål knyttet til forholdet mellom staten og Den norske kirke. Hovedinnstillingen fra utvalget, med tittelen Samme kirke - ny ordning, ble presentert i mars 2002. Flertallet i utvalget gikk inn for større likestilling mellom tros- og livssynssamfunnene, og en ny ordning som gir Den norske kirke selvstendighet i forhold til staten. Innstillingen fra Bakkevig-utvalget har vært til høring i menighetsråd, kirkelige fellesråd, proster, bispedømmeråd, biskoper og andre organer. Kirkerådet, samlet til møte 2.-3. oktober 2002, uttrykte sin tilslutning til prinsippet om likestilling mellom tros- og livssynssamfunn, og understreket behovet for at det arbeides videre med spørsmålet om organisering av Den norske kirke. Kirkerådet stiller seg også positive til at det nedsettes et offentlig utvalg som skal vurdere saken.
Forslagsstiller mener spørsmålet om forholdet mellom stat og kirke nå bør følges opp gjennom politisk vurdering og behandling. Spørsmålet bør i første omgang vurderes av en bredt sammensatt offentlig kommisjon. Kommisjonen bør ha medlemmer som representerer politisk bredde, så vel som faglig tyngde. For å sikre den politiske bredden, bør halvparten av kommisjonens medlemmer velges av Stortinget. Resten av medlemmene oppnevnes av Regjeringen. Til sammen bør kommisjonen ha minst 13 medlemmer. Utredningen kommisjonen legger fram skal i neste omgang danne grunnlag for en behandling av spørsmålet i Stortinget.
På denne bakgrunn fremmes følgende
forslag:
Stortinget ber Regjeringen ta initiativ til å oppnevne en bredt sammensatt offentlig kommisjon med mandat å utrede viktige sider ved forholdet mellom staten og Den norske kirke, og legge til rette for en likestilling mellom ulike tros- og livssynssamfunn og et skille mellom stat og kirke. Halvparten av kommisjonen velges av Stortinget. Kommisjonen bør være nedsatt innen utgangen av januar 2003.