Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Forslag fra stortingsrepresentant Karl-Anton Swensen om norsk tilslutning til Vestnordisk Råd for å bedre kontaktflaten mellom de vestnordiske nasjonene og styrke Rådet som organ for samarbeid om forvaltningen av de store naturressursene i Nord-Atlanteren

Innhold

Til Stortinget

Vestnordisk Råd startet opp i 1985 som et samarbeid mellom parlamentarikere i Færøyene, Grønland og Island. Det har etter hvert i praksis også utviklet seg til et forum for samarbeid på regjeringsnivå. Noen av Rådets viktigste målsettinger er å bevokte Nord-Atlanterens ressurser og kultur og hjelpe til med utviklingen av vestnordiske interesser gjennom regjeringene og landsstyrene, ikke minst ved alvorlige problemer angående ressursforvaltning. Dette er målsetninger som Norge lett burde kunne gi sin tilslutning.

Færøyene, Grønland og Islands økonomiske soner grenser til Norges sone. Ved å samarbeide ville disse fire landene kunne få en dominerende innflytelse over forvaltningen av de enorme naturressursene i Nord-Atlanteren. Færøyene og Grønland er del av det danske kongerike, men begge landene har hjemmestyreordninger som tillater at de overtar myndigheten over stadig nye deler av samfunnslivet, inklusive kontrollen over naturressursene. Ingen av de vestnordiske landene er medlem i Europaunionen.

Færøyene, Grønland, Island og Norge har både historiske, kulturelle og økonomiske tilknytningspunkter. Norske bedrifter er bl.a. aktive i utviklingen av færøysk og grønlandsk oljeindustri. Landene har også en felles interesse av å hindre radioaktive utslipp i havet fra atomanlegget i Sellafield. Vestnordisk Råd kan være et egnet forum for å øke presset mot Storbritannia for å stoppe utslippene. Kystpartiet mener at Færøyene, Grønland, Island og Norge videre bør styrke samarbeidet for å utvikle mer bæredyktige, små lokalsamfunn, og verne om språk og kultur i Vestnorden.

Sammen med Færøyene, Grønland og Island er en del norske kystfylker allerede med i et samarbeidsforum som kalles Nordisk Atlantsamarbeid (NORA). Dette er et begrenset samarbeid om støtte til enkelte næringslivsprosjekter. Politikken for samarbeidet fastlegges av Nordisk Ministerråd. Fra Norge deltar Samarbeidsrådet for Vest- og Sørlandet (SAVOS), Landsdelsutvalget for Nord-Norge og Nord-Trøndelag (LU) og Regionalpolitisk avdeling i Kommunal- og regionaldepartementet. Kystpartiet mener det er naturlig å overføre myndigheten over fordelingen av disse støttemidlene til Vestnordisk Råd.

Vestnordisk Råd har en liten administrasjon. Hvis rådet skal kunne få en mer sentral politisk rolle i det nordatlantiske område, vil det være nødvendig å tilføre større økonomiske og personellmessige ressurser. Norge bør aktivt tilby seg å bidra med slike ressurser.

Norske regjeringer og de norske politiske partiene har hittil inntatt en svært passiv holdning til det vestnordiske samarbeidet. Kystpartiet ønsker å endre på dette. I Stortingets spørretime har partiet nylig tatt opp spørsmålet om å søke om norsk medlemskap i Vestnordisk Råd. Utenriksministeren viste til at medlemskap i Vestnordisk Råd formelt sett er en sak for parlamentarikerne.

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber Presidentskapet om å sende en formell søknad om norsk medlemskap i Vestnordisk Råd.

6. februar 2002