Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Forslag fra stortingsrepresentantene Marit Arnstad og Åslaug Haga om å få en bred gjennomgang av de virkninger WTOs avtaleverk vil få på sentrale områder av det norske samfunnet

Innhold

Til Stortinget

Dersom det forestående ministermøte i Qatar vedtar en ramme for nye forhandlinger vil Verdens Handelsorganisasjon (WTO) innlede en forhandlingsprosess som skal gå over flere år. Disse forhandlingene, samt det avtaleverk som allerede er nedfelt i WTO, kan få vidtrekkende konsekvenser for flere områder i det norske samfunnet og for muligheten til å bekjempe globale fattigdoms- og miljøproblemer. Gjennom nye forhandlinger kan WTO komme til å gripe direkte inn i spørsmål knyttet til norsk velferd, kulturpolitikk, miljøforvaltning og investeringer. WTO kan også komme til å få avgjørende betydning for vår framtidige kontroll over naturressurser og vår matpolitikk.

Med den økende betydning som WTO har fått er det også blitt større kontroverser knyttet til forhandlingene i organisasjonen. Det er en viktig erkjennelse etter ministermøtet i Seattle i 1999 at man må bidra til en mer åpen og demokratisk debatt om arbeidet i WTO. Det bør blant annet skje gjennom at Stortinget gis mulighet til en bred debatt om de virkninger nye WTO-forhandlinger kan få for vitale norske interesser.

Med den utviklingen vi har sett gjennom tidligere WTO-forhandlinger er det et behov for å gjennomgå og å evaluere eksisterende avtaler. Dette ville også kunne være et bidrag til en mer konstruktiv dialog mellom industriland og utviklingsland i det framtidige arbeidet.

WTOs sentrale mål har vært å liberalisere verdenshandelen. Behovet for en bredere tilnærming til handelsspørsmål illustreres godt av den utvikling vi har sett omkring matvaresikkerhet. I framtidige forhandlinger må matsikkerhet og retten til mat bli et overordnet mål. Forhandlingene må også på en helt annen måte adressere globale miljø- og fordelingsspørsmål. Det gjelder ikke minst utviklingslandenes ubetingede rett til å gjennomføre nødvendige tiltak for å sikre livsviktige medisiner og hensynet til innbyggernes helse. Et annet vesentlig område hvor det er behov for en bredere samfunnsmessig tilnærming er hvert enkelt lands mulighet til å avgjøre hvordan de vil organisere sine velferdstjenester og retten til nasjonal handlefrihet i forhold til regelverk knyttet til investeringer.

På bakgrunn av dette fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber Regjeringen legge fram en melding om de virkninger WTOs avtaleverk og forhandlinger vil få på sentrale områder i det norske samfunnet.

8. november 2001