Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Forslag fra stortingsrepresentantene Lars Sponheim og Leif Helge Kongshaug om lov om endring i lov 19. juni 1969 nr. 66 om merverdiavgift. (Endring av § 30 forenkling av avgiftsbetaling for mindre virksomheter.)

Innhold

Til Odelstinget

For mindre virksomheter med lav omsetning er det lite hensiktsmessig å måtte sende inn omsetningsoppgave annen hver måned slik regelverket er i dag, og slik det blir opprettholdt etter merverdiavgiftsreformen. Administrasjonskostnadene i forbindelse med innrapporteringen vil ikke svare seg i forhold til de relativt sett lave innbetalingene. For disse mindre virksomhetene vil det være mer formålstjenlig med årlige omsetningsoppgaver, fremfor hver annen måned.

Det er allerede i dag en gruppe næringsdrivende (jordbruk/skogbruk mv.) som leverer årsoppgave. Rutiner rundt innkreving er allerede utviklet og det bør være en enkel oppgave å utvide dette til å gjelde alle næringsdrivende som har en omsetning under en viss sum, for eksempel 1 mill. kroner. Muligheten for mindre næringsdrivende til å levere årsoppgave årlig vil redusere arbeidet med rapportering og utfylling av skjemaer mv., og redusere de til dels betydelige kostnadene til regnskapsførerbistand. Disse utgiftene står ofte ikke i forhold til de ofte beskjedne avgiftsbeløpene det er snakk om.

Reglene i dag legger opp til at departementet kan samtykke til at det brukes lengre terminer når særlige forhold foreligger, ifølge lov om merverdiavgift, § 30. Praksis viser imidlertid at det skal svært mye til for å få tillatelse til lengre rapporteringsterminer enn annen hver måned.

I Sverige er regelen at bedrifter som har en skattepliktig omsetning på mindre enn 1 mill. svenske kroner, kan innberette moms en gang per år. Forslagsstillerne mener det samme systemet på enkel måte kunne innføres også i Norge, med de lettelser dette vil medføre for mindre virksomheter.

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Vedtak til lov

om endring i lov 19. juni 1969 nr. 66 om merverdiavgift

I

I lov 19. juni 1969 nr. 66 om merverdiavgift gjøres følgende endring:

§ 30 nytt annet ledd skal lyde:

For mindre virksomheter gis oppgaver årlig. Kongen fastsetter ved forskrift grensen for hvilke virksomheter som gir oppgaver årlig

§ 30 annet og tredje ledd blir tredje og fjerde ledd.

II

Denne lov trer i kraft straks.

23. april 2001