Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Bakgrunn

Forslagsstillerne fremmer med dette forslag om at Stortinget skal be Regjeringen utarbeide en instruks for vedlikehold av bygninger som er i statlig eie. Bakgrunnen for dette forslaget er at det svært ofte viser seg at offentlige bygninger ikke får tilstrekkelig vedlikehold. Dette gjelder både bygninger som er i statlig eie og bygninger som er i kommunalt eie. For eksempel er svært mange skolebygninger i Norge svært dårlig vedlikeholdt. Også statlig eide bygninger blir for dårlig vedlikeholdt, noe som igjen medfører svært store kostnader når restaurering gjennomføres. Gjennom media har vi i en årrekke blitt kjent med at mange bygninger nærmest faller sammen før det blir bevilget penger til vedlikehold. Universitetet i Oslos urbygning er et godt eksempel på dette. Rehabiliteringen av Slottet viser at vedlikehold blir igangsatt for sent og at en slik praksis blir meget kostbar. Andre viktige bygninger som også har lidd samme skjebne, er Stiftsgården i Trondheim og Bygdøy Kongsgård. I den senere tid har det også blitt kjent at de kongelige besøkende fra utlandet i forbindelse med årets kronprinsbryllup kanskje vil måtte børste murpuss av sine klær når vielsen er over i Oslo Domkirke.

Forslagsstillerne fremmer også forslag om at Regjeringen skal intensivere arbeidet med å skille brukerrollen og forvalterrollen til eiendommer som er i statlig eie. Dette er nødvendig for å få etablert en profesjonell eiendomsforvaltning av statlige eiendommer.