Case 6: Tobakk
Da sigaretten ble introdusert var det få som kjente til skadevirkningene. Sigaretten ble sett på som moderne og slett ikke farlig. I dag vet vi annerledes. Selve ikonet på trendy tobakksbruk, Marlboro-mannen, døde i en alder av 51 år og etter et liv i sigarettens tjeneste, av lungekreft, en av de mest dødelige kreftformer vi kjenner. Så har da også tobakk- og sigarettindustrien fått flere store slag i den vestlige verden, blant dem skyhøye erstatningssaker fra kreftofre. Forbindelsen mellom røyking og lungekreft er utvilsom.
Man kan forestille seg at et nytt forbruksprodukt skulle ha blitt introdusert på markedet i dag - det inneholder en giftig blanding av 4 000 kjemikalier, av dem over 40 kreftfremkallende, det er like avhengighetsskapende som heroin og kokain - og halvparten av kundene vil dø ved jevnlig bruk av produktet. Det ville blitt forbudt. Ikke slik med tobakk. Tobakk har den tankevekkende egenskapen at produktet tar liv av halvparten av sine brukere - når det brukes som forutsatt.
Det blir stadige vanskeligere for tobakksselskapene å markedsføre seg i den industrialiserte del av verden, ikke minst etter at det ble avslørt at selskapene tilsatte nikotin for å øke avhengigheten av sigaretter, til tross for at de visste at det ville føre til flere syke og døde. Denne viten og erfaringen tar selskapene imidlertid ikke til følge ved å legge om eller ned produksjonen. Nå er det den fattige del av verden som står for tur, som man også ser i selskapenes argumentasjon på internasjonale konferanser om tobakk.
Tobakksselskapene peker på at de er store investorer og skaper tallrike arbeidsplasser i mange fattige land. Tusenvis av mennesker er ansatt i sigarettfabrikkene, mens millioner av andre lever av å dyrke tobakksplanter. Og - selv om det ikke sies direkte - så er holdningen til røyking ikke like vanskelig for selskapene som i den rike del av verden, og forbud mot reklame er nærmest ikke-eksisterende.
Hvert tiende dødsfall blant voksne i dag skyldes tobakksbruk. Prognoser fra Verdens helseorganisasjon (WHO) viser at tobakk vil forårsake 450 millioner dødsfall frem til år 2050. Røyking er dette århundres viktigste enkeltårsak til sykdom og tidlig død nasjonalt og globalt. Vår klode har aldri sett en epidemi av tilsvarende dimensjoner.
Nylig har også amerikanske myndigheter konkludert med at store tobakksprodusenter som Philip Morris og British American Tobacco har samarbeidet med organisert kriminalitet og vært involvert i smugling av tobakk. På denne måten har selskapene forsøkt å unngå økende avgifter på tobakk. www.publici.org/story_01_030301.htm
Oljefondet har investert i verdens tre største produsenter av tobakk, Philip Morris, British American Tobacco og Japan Tobacco. Andelen i Philip Morris er tredoblet det siste året.