Case 3: Gruvevirksomhet, utvinning av uran
Uranen til både militært og sivilt bruk utvinnes fra gruver. Gruvedriften er ofte i stor konflikt med lokalbefolkningen, blant annet på grunn av forurensingen som kommer i kjølvannet av driften. Noen steder er gruvedriften i konflikt med lokale interesser. Et av de verste eksemplene på slik utvinning av uran er fra Australia.
Gruvebedriften Rio Tinto har planlagt en urangruve i Jabiluka, midt i nasjonalparken Kakadu National Park. Denne nasjonalparken er hjem for et utall fugler og andre dyr, 900 plantearter, 50 arter pattedyr og 100 arter krypdyr. Parken er definert som ett av flere viktige områder på grunn av sin unike natur eller kulturverdi, og utpekt av UNESCO som en «World Heritage Site».
Kakadu nasjonal park har dessuten de største områdene med opprinnelig kunst fra urbefolkningen i Australia, aboriginerne. Et av de viktigste arkeologiske stedene for den australske urbefolkningen ligger nettopp i denne nasjonalparken. Området ble tatt fra aboriginerne i 1992 og det har vært en kontinuerlig strid om eiendomsretten siden. Det har vært demonstrasjoner mot gruvevirksomheten overalt i Australia. I en tid da den hvite majoriteten i landet arbeider med å bedre forholdene til landets urbefolkning er ikke denne striden akkurat velegnet til å dempe konflikten. EU har bedt bedriften om å skrinlegge planene om en gruve i dette området.
Det har tidligere vært drevet en annen urangruve i Kakadu nasjonalpark, og det er erfaringene fra denne gruven som har startet motstanden mot den nye gruven i Jabiluka. Det har vært rapportert mange hundre brudd på driftsreglene, blant annet lekkasjer av radioaktivt materiale. Friends of the Earth UK
Oljefondet har investert i Rio Tinto. Investeringene har økt med 40 pst. i løpet av det siste året.
Uranen fra gruven i Kakadu går blant annet til British Energy, en el-produsent i Storbritannia som driver 8 kjernekraftverk. Investeringene i British Energy har økt det siste året.