Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Bakgrunn

Ved behandlingen av Revidert nasjonalbudsjett for 2000 la Stortinget til grunn at offentlige og private røntgeninstitutter skulle behandles på like vilkår i forhold til refusjoner fra folketrygden, jfr. Innst. S. nr. 220 (1999-2000). Følgende vedtak ble fattet:

«Stortinget ber Regjeringen fremme forslag for Stortinget om refusjonssats på like vilkår for private og offentlige røntgeninstitutter i sammenheng med statsbudsjettet for 2001.»

I forslaget til budsjett for folketrygden for 2001 ble det sagt følgende om dette fra Regjeringens side:

«Sosial- og helsedepartementet slutter seg til at det er viktig at offentlige og private røntgeninstitutter behandles på like vilkår og vil utarbeide et takstsystem som ivaretar dette. Det er behov for løpende oppdatering av et aktivitetsbasert takstsystem fordi metoder for diagnostikk og behandling hele tiden forandrer seg. Budsjettposten for poliklinikker håndteres fra 2001 som overslagsbevilgning og dermed blir aktivitet og regelverk styrende for utbetalingene. Dette stiller krav til at regler blir klare og enkle å håndtere. Det er også behov for et takstsystem som gir bedre informasjon om faktisk aktivitet og medisinsk variasjon. Dagens takstsystem fanger ikke opp godt nok at undersøkelsene har ulik grad av kompleksitet. Offentlige og private røntgeninstitutter har videre ulike rammebetingelser, for eksempel ved at det offentlige er tillagt beredskapsfunksjoner og har utdanningsoppgaver. Et forslag om at refusjonssatsene for private røntgeninstitutter settes lik nåværende refusjonssatser for offentlige røntgenavdelinger vil således bryte med vilkåret om "refusjonssats på like vilkår".

Sosial- og helsedepartementet varslet i revidert nasjonalbudsjett 2000 at det var tatt initiativ til et arbeid med å se på utviklingen av et felles kodeverk som skal danne grunnlag for et nytt takstsystem for private og offentlige røntgeninstitutt. I den forbindelse har Kompetansesenteret for IT i Helsevesenet (KITH) og Norsk Pasientregister (NPR) på oppdrag fra departementet startet arbeidet. Arbeidet utføres i nært samarbeid med Norsk radiologisk forening som har medlemmer både fra privat og offentlig virksomhet. Dette er et omfattende arbeid som medfører at et nytt takstsystem først kan iverksettes i løpet av 2002. Det reviderte takstsystemet skal ta utgangspunkt i medisinsk sett logiske diagnoser og behandlinger.

Det reviderte takstsystemet skal ivareta følgende målsettinger:

  • sikre effektiv ressursutnyttelse og likeverdige konkurransevilkår for offentlige og private aktører

  • sikre at takstene blir brukt på en entydig og kontrollerbar måte, og gjennom dette oppnå en bedre budsjettstyring

  • gi sammenligningsdata om produksjonen mellom ulike sykehus og mellom offentlig og privat sektor

  • gi mulighet til å kvalitets- og etterprøve medisinsk behandling og prosedyrer

Sosial- og helsedepartementet vil komme tilbake med et nærmere forslag i statsbudsjettet for 2002.»

Dette viser at det er bred enighet om at det er viktig at offentlige og private røntgeninstitutter behandles på like vilkår. I påvente av det forslag som kan ventes i budsjettet for 2002 er det nødvendig med en midlertidig løsning som kan bidra til å sikre driften av de private instituttene. De private røntgeninstituttene gjennomfører hvert år ca 700 000 undersøkelser ved hjelp av til dels svært avansert utstyr.

Gjeninnføring av like refusjonstakster for private og offentlige virksomheter vil være en forutsetning for å få til et samspill mellom private og offentlige. ECON har i en undersøkelse som ble gjort i 1998 avdekket at private institutter er mer kostnadseffektive enn offentlige institutter. Det er derfor viktig at takstsystemet ikke motvirker en mest mulig effektiv utnyttelse av ressursene.

En MR-undersøkelse har nå en refusjon fra Rikstrygdeverket (RTV) på kr 838 i private institutter mot 1 625 kr ved offentlige røntgenavdelinger. I tillegg til RTV-taksten dekker det offentlige også alle investeringskostnader knyttet til MR-utstyret ved de offentlige røntgenavdelingene.