Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Norsk landbruk må legges om etter to hovedlinjer

Norsk landbruk hverken kan eller skal konkurrere på pris og volum. Landbruket må konkurrere på kvalitet, miljøvennlighet og dyrevelferd. Tilskuddsordninger og avgiftspolitikken legges om slik at en oppnår omlegging til økologisk forsvarlige driftsformer i konvensjonelt landbruk. Hel-økologisk landbruk utvikles med sikte på en veiviser-rolle. Markedsføring og tilgang på økologisk produsert mat må styrkes.

Alle nisjer i markedet må tas i bruk. Det utgjør til sammen et stort volum, gir mange desentraliserte arbeidsplasser og mye spennende ny mat.

Videre må en fortsatt satse på kombinasjonsbrukere. Dette gir flest arbeidsplasser, sikrer distriktsjordbruket og gir det beste grunnlaget for å redusere miljøskader og dyrevelferd.

Framtida for distriktene ligger i å kunne ha mangfoldige bygder med mangfoldige arbeidsmuligheter. 30 år aleine på traktoren som heltidsbonde lokker neppe ungdommer til bondeyrket. Kombinasjon av yrker gir både den enkelte bonde, det enkelte bruk, og lokalsamfunn har flere bein å stå og gjør distriktene mindre sårbare.

Økologisk landbruk er på grunn av sin desentraliserte og kontrollerte driftsmåte et effektivt verktøy for å nå miljøpolitiske og distriktspolitiske mål. For å styrke distrikslandsbruket og økologisk kjøttproduksjon må det lages en plan for å øke utnyttelse av utmarksbeite, uten at dette kommer i konflikt med behovet for biologisk mangfold.