8. Fremskrittspartiets holdning
Fremskrittspartiet synes det er rimelig at de som skal leve av husdyrhold, får anledning til å gjøre det, slik at man i hvert fall kan utnytte de ressurser som man fra naturens side er gitt.
Fremskrittspartiet opplever den rovdyrpolitikken som ble vedtatt ved Stortingets behandling av St.meld. nr. 35 (1996-1997), jf. Innst. S. nr. 301 (1996-1997), som ganske håpløs.
Fremskrittspartiet viser til at kjerneområdemodellen ble innført ved behandlingen av St.meld. nr. 27 (1991-1997) for å sikre leveområder for de truede/sårbare rovdyrartene ulv, bjørn og jerv.
Fremskrittspartiet vil minne om at kjerneområdemodellen ble innført uten at det var foretatt noen konsekvensutredning. Stortinget hadde den gang derfor svært liten oversikt over hva konsekvensene ville bli ved en slik forvaltning. Videre synes det ikke som om kjerneområdemodellen har fungert særlig godt. Dette har også blitt påpekt av flere berørte parter, bl.a. lokal- og fylkespolitikere i Troms, Nordland, Nord-Trøndelag og Hedmark.
Rovvilt har i praksis vist liten interesse og evne til å oppfatte signalene fra samfunnets miljøarkitekter, og gir i praksis blaffen i kjerneområdenes grenser. Rovviltet følger maten. Når for eksempel rådyrstammene er desimert, er sauene et godt alternativ for gauper. Og flyttes sauene ut av «kjerneområdene», tar rovdyrene i praksis kjerneområdene med seg på lasset og flytter etter.
Fremskrittspartiet mener praksis har vist at i norsk geografi og virkelighet har kjerneområder liten praktisk effekt. Modellen bør avvikles og erstattes med generelle tiltak for bestandssikring av norske rovdyr som vi er forpliktet til å ta vare på i henhold til Bernkonvensjonen.
Videre mener Fremskrittspartiet at rovdyrbestandens levedyktighet må vurderes over større områder, også gjennom samarbeid med våre naboland, samt at rovdyrbestanden må balanseres mot en fortsatt fornuftig bruk av utmarksressursene.
Fremskrittspartiet vil påpeke at rovviltforvaltningen ikke kan ses isolert fra forvaltningen av annet vilt i skog og utmark. Det er i den sammenheng verken hensiktsmessig eller ønskelig at rovviltstammer skal skje på bekostning av den positive utviklingen av bestanden av elg, hjort og rådyr som har skjedd i Norge etter krigen.
Fremskrittspartiet mener at uttak av rovdyr som gjør skade eller skaper truende situasjoner, må skje raskt og effektivt. Videre må lovverket og forvaltningen tilpasses allmenne verdioppfatninger om dyrevern, ressursforvaltning og respekt for enkeltmennesket.
Videre mener Fremskrittspartiet at nødvergeretten må kunne brukes for å forhindre skade.
På ovennevnte bakgrunn mener Fremskrittspartiet det må bli enklere å få fellingstillatelser på skadedyr (rovdyr), samt at det må åpnes for mer fleksible jakttider og metoder som i større grad hensyntar de lokale forhold.