Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

4. Pensjonsalder

Det må vurderes om pensjonsalderen for oljearbeiderne på sokkelen bør senkes til under 60 år, jf. nylig lønnsnemndavsluttet streik. Dette kan skje ved innføring av en fleksibel ordning mellom 57 og 67 år. Myndighetene har vært svært tilbakeholdne med å gi sin støtte til en slik ordning, og henvist oljearbeiderne til å ta opp saken med arbeidsgiverne. OLF/NHO har konsekvent avvist alle krav om en generell senkning av pensjonsalderen.

Det kan se ut til å være en tendens til at flere og flere oljearbeidere mister sitt helsesertifikat, noe som er en forutsetning for å arbeide på sokkelen. Disse får etter vår mening en ufortjent og uverdig avslutning på sitt arbeidsliv, samtidig som det er samfunnet og ikke selskapene som må betale regningen, gjennom økte trygdeutbetalinger.

I de senere år har LO/NHO forhandlet seg frem til AFP-ordningen, som også er gjort gjeldende og slår positivt ut også for deler av oljevirksomheten. Det er både helsemessige, beredskapsmessige og samfunnsøkonomiske argumenter bak å vurdere pensjonsalderen offshore, men det er selvsagt også sikkerhetsmessige argumenter bak et slikt forslag. Det bør derfor nedsettes et partssammensatt utvalg som vurderer dette spørsmålet.